Sparblogg - 5 tips till en förmånlig kräftskiva
2018-08-22

Har du en kräftskiva i planerna i höst? Vi har samlat ihop fem budgettips åt dig. Med hjälp av dessa tips kommer kräftskivan garanterat bli lyckad och samtidigt förmånlig. Läs vidare för att veta mer om hur du sparar i kostnader för kalaset.

Spartips for kraftskivan

Kräftfesten är en av många traditioner som ofta leder till oväntade, till och med onödiga, utgifter för den som anordnar. För att undvika en situation där du mitt i allt använt mycket mer pengar på kalaset än du tänkt från början, vill vi hjälpa dig på traven. Läs våra fem spartips nedan.

1. Skriv inköpslista med eftertanke

A och O i planeringen av vilket som helst evenemang, är att göra en noga genomtänkt inköpslista. Då du har allt samlat på en lista, är det dessutom lättare att att få en överblick på hur mycket pengar som går åt och utgående från detta sätta upp en budget för kalaset.

  • Kolla upp vad du har hemma i skåpen, för att undvika att köpa sådant du redan har
  • Gör listan noggrant och i god tid för att undvika att glömma något
  • Spara transportkostnader, tid och pengar genom att bara åka ett varv till affären

Hur mycket du sparar genom att följa råden ovan, beror på hur spontan du brukar vara i mataffären. Ju fler inköp som görs spontant utöver den ursprungliga inköpslistan, desto större blir de oväntade och för de mesta helt onödiga, utgifterna. Därav vikten av att skriva inköpslistan med eftertanke och att faktiskt följa listan. Läs fler tips om att spara pengar i mataffären här.

2. Jämför priser på kräftor

Det finns stora prisskillnader mellan kräftor beroende på om de är färska eller frysta, svenska eller exempelvis kinesiska. Det lönar sig att jämföra de olika alternativen - ett högt pris behöver inte alltid betyda bättre kvalitet. Dessutom säljs kräftor ofta också till kampanjpriser i början av säsongen. Frysta, utländska kräftor kostar i medeltal ca 50-70 kr i början av säsongen, och senare mellan 80 och 160 kr. Färska, inhemska kräftor däremot, kostar lätt över 300 kr per kilo. I allmänhet brukar man räkna med ca 0,5 kg kräftor per person till kräftkalaset. Ifall du ordnar kräftskiva för 10 personer, behövs alltså sammanlagt ca 5 kg kräftor.

Vad sparar jag på att jämföra?

Genom att vara ute i tid och köpa kräftor i början av säsongen sparar du stora summor. Vill du köpa 5 kg frysta kräftor i tid, behöver du betala ca 300 kr för dem. Köper du färska, svenska kräftor senare in på säsongen, kan priset uppgå till 1500 kr för fem kilo. Du sparar alltså lätt ca 1200 kr på kräftor genom att jämföra alternativen som finns.

3. Be gästerna ta med kräftknivar

Gick några av kräftknivarna sönder efter fjolårets skiva? Har kräftknivarna mystiskt försvunnit ur skåpet de brukade ligga i tidigare? Sådant här händer ofta, men det finns ingen orsak till att oroa sig. Be gästerna ta med några knivar, det finns garanterat någon som har ett par extra! Även om kräftknivar i sig inte är särskilt dyra (t.ex hos Partykungen), bidrar de tillsammans med de andra små utgifterna till en större summa i slutändan.

Hur mycket sparar jag?

Ett paket på tio kräftknivar kostar som billigast ca 100 kr. Genom att be vännerna ta med egna knivar, kan du alltså använda denna hundring till exempel till några ytterligare kräftor till festen.

4. Tänk igenom dekorationerna

En kräftskiva är en av de traditioner som innefattar störst mängd dekorationer i form av dukar, hattar, servetter, muggar, ljuslyktor, serpentiner och allt annat man kan tänka sig, i kräfttema. Vi rekommenderar att du väljer ut 3-4 dekorationer i kräfttema som du köper för kräftskivan, resten går bra att fixa ihop utifrån vad du redan har hemma. På så sätt sparar du både på ekonomin och miljön.

Det är ofta alla de extra dekorationerna som ger upphov till de oväntade sista minuten-utgifterna. Satsa istället på egengjort. För att få in mer färg är en bra idé att plocka vilda blommor till bordet: växter i rött, grönt och gult passar bra in i temat. När det kommer till servetter, fungerar det mer än väl att använda sig av röda servetter som kanske blivit kvar i skåpet sedan i julas, ingen kommer märka skillnaden. Sånghäften går bra att skriva ut själv på nätet. Kräfthattar och haklappar hör dock till de mer traditionella dekorationerna på kräftskivan, sådana kan alltså vara roliga att köpa.

Hur mycket kan jag spara på dekorationer?

Kostnaden på alla de dekorationer som nämnts ovan, blir snabbt över 600 kr. Genom att istället satsa på det väsentliga (hattar, haklappar och ljuslyktor, samt egengjorda sångblad) sparar du lätt över hälften. Priset på dekorationer behöver alltså inte uppgå till mer än 200-300 kr.

5. Ordna kräftskivan i knytkalasanda

Även en kräftskiva kan mycket väl ordnas som ett knytkalas. Ifall du står för att införskaffa kräftorna kan någon annan fixa salladen, någon desserten och den fjärde köpa snacksen. Vännerna hjälper garanterat gärna till, och på samma gång tas en del av tyngden av att ordna festen ifrån dina axlar. Kom ihåg att redan från början meddela att det blir knytkalas, så att vännerna är medvetna om detta!

Vad sparar jag genom knytkalas?

Ingredienser till en sallad kostar i medeltal ca 200 kr beroende på salladens innehåll. En dessert kan kosta ca 100-200 kr, och snacks går lätt upp till samma summa. Genom att dela på dessa kostnader, sparar du alltså snabbt 400-600 kr. Dessutom sparar du på din egna energi då ansvaret delas mer jämnt mellan vännerna.

Sammanfattning

I denna artikel har vi gett våra fem bästa tips för att ordna en lyckad kräftskiva på budget. Viktigt att komma ihåg är, att även om det är du som ordnar kräftskivan, behöver det inte vara du ensam som står för alla förberedelser och utgifter.

  • Gör en välplanerad inköpslista och sätt upp en budget för kalaset - så undviker du oväntade utgifter i samband med spontana sista minutens affärsbesök
  • Jämför priser på kräftor, skillnaderna är stora beroende på kräftornas ursprung
  • Be gästerna ta med egna kräftknivar ifall du inte själv har tillräckligt många
  • Tänk igenom dekorationerna - vilka dekorationer höjer stämningen, vilka innebär bara extra, onödiga utgifter
  • Ordna kräftskivan som ett knytkalas - vännerna kommer garanterat gärna hjälpa till!

Med dessa tips önskar vi dig lycka till i planerandet och utförandet av kräftskivan. Samtidigt önskar vi dig en trevlig start på hösten!


Med kalashälsningar,

Anna

Meddelandelån

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822