Sparblogg - ekonomiskt ekologisk
2015-07-14

Ekonomiskt ekologisk Sparblogg

Sparblogg - ekonomiskt ekologisk


Funderar du på att du skulle vilja agera ekologist, men de ekologiska varorna inte går ihop med din ekonomi? I detta avsnitt av Sparbloggen ger vi dig 8 tips på hur du kan agera ekologiskt och ekonomiskt på samma gång!

Att agera ekologiskt handlar inte enbart om att köpa eko-varor. Ekologiskt agerande handlar om mycket mer än så. Till näst följer en lista med tips och idéer på hur du kan agera på ett ekologiskt sätt och ha ett gott samvete, samtidigt som du kan spara pengar.

1. Utnyttja loppmarknader

Loppmarknader är utmärkta möjligheter både till att bli av med egna saker du inte behöver och till att skaffa nya saker du behöver till låga priser. Det lönar sig alltså att dra nytta av dem. Sök din närmaste loppmarknad och fynda!

2. Gå eller cykla istället för att använda egen bil

Detta är ett sätt som inte bara är ekologist och ekonomiskt, utan förbättrar även din hälsa. Om resan är kort, promenera eller cykla för att få frisk luft och må bättre - såväl psykiskt som fysiskt!

3. Dela transportkostnader

Om resan är längre och om det inte går att promenera/cykla, välj då buss eller tåg. Ifall du åka med bil, försök då hitta någon att dela bensinkostnaderna med. Genom att dela kostnaderna sparar du inte bara pengar utan får även sällskap på din resa.

4. Välj en miljövänlig energimetod

Det finns många sätt att vara ekologisk inom energianvändning. Att välja en miljövänlig energimetod (t.ex. jordvärme eller solpaneler) är visserligen en stor investering, men betalar sig tillbaka efter cirka tjugo år, eftersom brukskostnaden för denna energimetod är nästintill gratis.

5. Spara på el

Släck lamporna då du inte är i rummet. Stäng TV:n då du inte tittar på den och datorn då du inte använder den. Kom ihåg att ta laddaren från vägguttaget då apparaten (t.ex. mobiltelefonen) laddat färdigt. Med dessa småsaker sparar du mycket el och pengar i det långa loppet.

6. Spara vatten

Liksom med elbesparing kan du med små ändringar i ditt vattenbruk spara mycket pengar. Låt inte vattnet rinna då du inte använder det! Stäng vattnet då du använder tvål eller schampo. Detta gäller t.ex. då du tvättar händer, duschar eller diskar för hand. Fundera också på att ta kortare duschar.

7. Odla din egen mat

Har du möjligtvis en liten trädgård eller lite extra utrymme i hemmet (t.ex. i köket) för några växter? Ett sätt att få billig närodlad mat är att odla den själv. Exempel på saker som man lätt kan odla i trädgården är potatis, squash, rabarber och olika bär (t.ex. jordgubbar). Diverse kryddor (t.ex. basilika, gräslök och persilja) kan du odla även i köket eller i vardagsrummet.

8. Panta flaskor och burkar

I Sverige pantas cirka 84 % av alla pantbara flaskor och burkar. (Läs mera här: pantamera.nu). Att panta de flaskor och burkar som du använder är ett sätt för dig att ge ditt bidrag till miljön, samtidigt som du själv får tillbaka panten från flaskorna och burkarna och således sparar pengar.

Sammanfattning

I sin helhet finns en hel del småsaker du kan tänka på för att göra din vardag mer ekonomisk och ekologisk. Återvinning, återanvänding, val av transportmetod samt besparning på el och vatten är olika sätt som du i ditt vardagliga liv kan ta i beaktande för att spara både på miljön och på din egna plånbok.

Vilka knep har du använt för att spara pengar och samtidigt vara ekologisk? Dela dina tips i kommentarerna för att hjälpa andra som vill resa billigt!

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822