Effektiv årsränta - vad betyder den egentligen?

Effektiv ränta är ett begrepp som används för att jämföra kostnaden för olika typer av lån. Den effektiva räntan beaktar kostnaderna för lånet (räntor samt alla andra avgifter) och den beräknas som ett procenttal av lånebeloppet.

Den effektiva räntan ofta missvisande för SMSlån

Eftersom den effektiva räntan främst används för att jämföra kostnaderna för större lån (t.ex. bolån eller billån), beräknas räntan alltid som en årlig kostnad (dvs. den effektiva räntan måste alltid visas för en tidsperiod på 12 månader).

 

"Effektiv ränta är ett måttbegrepp, inte en faktisk kostnad för smslån."

 

Detta leder till att den effektiva räntan är missvisande då den används för att jämföra kostnaderna för kortfristiga finansiella produkter, t.ex. SMSlån och andra typer av konsumentkrediter.

Räntan visas för 12 månader även om lånet är endast 1 månad

Om lånet inte löper på ett år, måste den effektiva räntan beräknas, enligt lag, som om lånet skulle förnyas vid varje betalningstillfälle utan att den kvarblivande räntan blivit betald. I detta fiktiva fall skulle låntagaren behöva ta ett nytt lån för att kunna betala av lånet plus den kvarblivande räntan (vilket ju inte är fallet i verkligheten).

Diagrammet nedan förklarar fenomenet noggrannare.

 

(bild från http://konsumentkreditforetagen.se/konsumentkrediter/effektiv-ranta/)

SMSlån är kortfristiga, dvs. de skall återbetalas inom 1-3 månader. Trots detta är den effektiva räntan baserad på en 12-månadersperiod och därför blir räntan för SMSlån hög (ofta flera hundra procent) och missvisande (den visar inte konkret hur mycket lånet kommer att kosta).

Använd lånets slutliga kostnad för att jämföra

Om du önskar jämföra SMSlån rekommenderar vi att du tittar på den konkreta kostnaden för lånet under lånetiden, t.ex. ett lån på 5000 kr med 62 dagars återbetalningstid kostar 446 kr. Se alltså inte på den effektiva räntan då du tänker jämföra lån.

Vill du veta vad våra lån kostar? Se priserna för våra SMSlån.

Läs mer om effektiv ränta hos Riksdagen.se

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822