Sparblogg - ljus i mörkret
2015-11-18

Spara pengar med att byta till LED-lampor

Sparblogg: ljus i mörkret

Vi närmar oss vintern med mörkare kvällar – därför är det viktigt att tänka på hurdan belysning man använder för att ha ljus i mörkret. I detta inlägg av sparbloggen ger vi dig tips på hur du kan minska på energiförbrukningen och spara pengar med rätt val av lampor.

LED-lampan, även kallad lysdioden, är säkert bekant för de flesta vid det här laget, men vad är egentligen skillnaden mellan en LED-lampa och den traditionella glödlampan? Varför borde du fundera på hurdana lampor du använder?

Spara pengar och natur med LED-lampor

LED-lampan är ett smart val på grund av tre huvudsakliga orsaker:

  1. Bättre ljusstyrka
  2. Lägre energiförbrukning
  3. Längre livslängd

En LED-lampa grundar sig på nyare teknologi än glödlampan och ger dig mera ljus med mindre energiförbrukning. LED-lampans ljusstyrka är ungefär tre gånger så stor som glödlampans ljusstyrka. En LED-lampa på 10 watt ger ungefär lika mycket ljus som 60 watts glödlampa vilket innebär att LED-lampan förbrukar enbart en sjättedel av energin som glödlampan förbrukar. Energibesparingen leder till mindre elkostnader och sparar alltså utöver naturen också din plånbok!

LED lampan är även ekologisk och ekonomisk eftersom dess livslängd är ungefär tjugo gånger glödlampans livslängd. En genomsnittlig glödlampa lyser i cirka 1000 timmar, dvs. rejäla 40 dygn, medan LED-lampan håller mellan 15000–25000 timmar, dvs. nästan 2-3 år!

Eftersom LED-lampan håller så mycket längre, behöver du inte köpa nya lika ofta. Färre lampor leder till mindre mängd avfall samt mindre utgifter till lampuppköp – en situation där både du och naturen vinner. Tack vare LED-lampans energibesparing och miljövänlighet har också till exempel IKEA börjat använda enbart LED-lampor i sina urval. (Mera information om ekologiskt sparande hittar du i vårt tidigare inlägg.

Som du kan se i tabellen nedan av Energirådgivningen kan du genom användning av LED-lampor spara upp till tusentals kronor. Styckepriset för en LED-lampa är visserligen högre än för glödlampan, men eftersom 1 LED-lampa håller lika länge som sammanlagt 30 stycken glödlampor, är den i längden mycket billigare. I tabellen ser du även den genomsnittliga energikostnaden som vardera lampsorten förbrukar och då LED-lampan förbrukar betydligt mindre energi än glödlampan, gör du en stor besparing på denna front. Totalt sett kan besparingen bli upp till tusentals kronor!

Jämförelse elförbrukning LED lampa och glödlampa

Sammanfattning

I vintermörkret är det viktigt att använda belysning för att hållas piggare. LED-lampan är ett utmärkt påhitt som sparar på energi och kostnader, och som dessutom ger mera ljus än en traditionell glödlampa. Det lönar sig alltså att byta ut de gamla glödlamporna till nya effektiva LED-lampor för att spara på kostnader och få mera ljus i mörkret!

Hur belyser du vintermörkret? Dela dina tips i kommentarerna för att hjälpa andra som vill göra vinterkvällarna ljusare!

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822