Sparblogg - minska dina bilkostnader
2015-02-03

Minska dina bilkostnader

Sparblogg: minska dina bilkostnader

Äger du en bil? Har du funderat på att köpa en bil i framtiden? Detta blogginlägg är både för dig som redan har en bil och för dig som funderar på att köpa en bil kanske någon gång i framtiden. I detta inlägg kommer vi att presentera olika sätt med vilka du kan minska kostnaderna för din bil.

Att köpa en bil är en stor investering för de flesta av oss. Tyvärr är det även så att bilen kostar pengar så länge som du äger den, det räcker alltså inte med endast en investering. Du måste betala för service och underhåll (ca 20% av kostnaderna), bränsle (ca 40% av kostnaderna) samt försäkring (ca 40% av kostnaderna).

Hur kan man minska på dessa kostnader då? Ja, det finns 3 olika huvudsakliga sätt med vilka du kan minska bilkostnader:

 1. undvik att åka bil,
 2. kör mer ekonomiskt (s.k. ecodriving),
 3. investera smart

Härnäst kommer vi att gå djupare in på de olika delområdena.

Undvik att åka bil


Det enklaste och mest effektiva sättet att spara bilkostnader är helt enkelt att låta bli att åka bil! Bränsle står för ca 40% av kostnaderna av att äga en bil! Om du inte använder bilen kommer du inte att behöva betala för bränsle. Försök hitta på olika sätt att ta dig från plats A till plats B som inte kräver att du åker med din egen bil. Åk med egen bil endast då det nödvändigt. Istället för att åka bil kan du:

 • cykla (du får dagens träning på samma gång),
 • ta bussen (du sparar naturen),
 • åk tillsammans i din kollegas/kompis bil (ni båda sparar på det)

Kör ekonomiskt

Om du verkligen måste åka bil för att komma från en plats till en annan, då ska du se till att du kör så ekonomiskt som möjligt. Att köra ekonomiskt eller sparsamt kallas också för ecodriving och det betyder i sin enkelhet att man kör på ett sätt som förbrukar minst bränsle. I praktiken innebär det att du försöker hålla jämn hastighet, undviker plötsliga stopp och att allt är i skick med din bil. För att köra mer ekonomiskt kan du följa dessa råd:

 • kör på höga växlar,
 • håll jämn hastighet,
 • undvik onödiga stopp
 • motorbromsa
 • accelerera bestämt
 • ha rätt tryck i bildäcken
 • kör inte på tomgång

Investera smart

Dessa tips är mer för dig som funderar över att skaffa bil. Att köpa en bil kräver en stor investering i början och ett stödigt flöde av pengar för att stå för de fasta kostnaderna. Dock finns det flera olika saker som du kan göra för att förminska dessa kostnader. Det handlar om att minska dina bilkostnader genom att göra smarta investeringar. Fundera över följande saker:

 • Kan du köpa begagnad bil?
 • Var hittar du ett billigt billån?
 • Finns det ett billigare alternativ till bilförsäkring?
 • Är det billigare att vårda bilen regelbundet eller att göra stora reparationer sällan?

Sammanfattning

Att äga bil är dyrt! Att investera i en bil kräver att du har ett stadigt pengaflöde som låter dig betala för bilförsäkring, reparation osv. Genom att följa våra råden i detta inlägg kan du minska dina bilkostnader. De huvudsakliga sätten att minska bilkostnader är: 1. att undvika att åka bil, 2. att köra mer ekonomiskt, 3. att investera smart.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822