Meddelandelåns tips för hållbar konsumtion
2020-07-22

Cirkulärekonomi hållbarhet meddelandelån

Sverige går över till en cirkulär ekonomi

I vad som kallas för en "nationell strategi för cirkulär ekonomi" har regeringen formulerat en lovvärd målsättning. Tanken är att Sverige på sikt ska bli ett samhälle där resurser används mer effektivt och att såväl produktdesign som affärsmodeller och konsumtion ska utgå från vad som är hållbart i långa loppet. Effektivare resurshantering ska hjälpa Sverige att leva upp till globala miljö- och hållbarhetsmål.

90 % av världens vattenbrist anses bero på att vi använder resursen vatten på ett slösaktigt sätt. En stor del av alla klimatutsläpp beror också på ineffektivitet. Den biologiska mångfalden tar stryk och klimatet påverkas. Det finns alltså otroligt mycket att vinna på att gå över till en cirkulär ekonomi där resurser inte förstörs.

Genom politiska beslut går det att åstadkomma mycket men vad som verkligen betyder något är de stora och små beslut som vi tar i våra liv. Vi vill passa på och ge tips på vad du kan göra för att dra ditt strå till stacken, om du tycker att det är viktigt med hållbarhet.

Tips för hållbar konsumtion

Ge bort istället för att slänga

Återanvändning är ett av nyckelorden i strategin för en cirkulär ekonomi. Där har du som privatperson stort inflytande över vad det kommer att bli för resultat i slutändan. Återanvändning handlar mycket om att ta till vara på material. I Sverige finns det återvinningsstationer i alla kommuner och de flesta är redan ganska bra på att använda dem. Ett annat mycket bra sätt att återanvända är att ge bort istället för att kasta. Släng aldrig kläder, telefoner, husgeråd eller möbler bara för att du är trött på dem. Idag finns det många alternativ för dig som är i färd med att göra dig av med saker. Förutom Myrorna och andra butiker som tar emot saker finns det grupper på sociala plattformar där du kan skriva vad du kan tänka dig att skänka bort eller sälja. Dessa grupper är även utmärkta när du behöver köpa något som inte nödvändigtvis måste vara helt nytt.

Välj förnyelsebar energi

Tanken är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Fossila bränslen är inte förnyelsebara och hör inte hemma i en cirkulär ekonomi. Exempel på vad du kan göra som privatperson är att välja energibolag som satsar på förnyelsebar energi och att satsa på en elbil eller åtminstone elhybrid nästa gång det är dags att köpa en ny bil. Även om all el du laddar bilen med kanske inte är förnyelsebar är det viktigt att andelen eldrivna bilar på gatorna fortsätter att öka. Värmer du ditt hus med olja så är det hög tid att byta till ett värmesystem som bygger på förnyelsebar energi. Bor du i en hyreslägenhet eller bostadsrätt kan du alltid påverka värden eller föreningen.

Ändra dina konsumtionsmönster

Att vänja sig vid att äga mindre prylar och att bara köpa sådant vi verkligen behöver är en stor omställning. Men många upplever en frihet i att steg för steg distansera sig från begäret att köpa saker som ändå bara skänker en högst tillfällig tillfredsställelse. Det handlar inte om att sluta konsumera eller om att sluta att unna sig saker utan om att konsumera med större medvetenhet om vad som är hållbart.

Det kan ibland vara bättre att ta ett lån och investera i en dyrare produkt som kommer att hålla livet ut, än att köpa något billigt som man vet med sig snart kommer att gå sönder eller kännas tråkigt. Många tittar idag allt för noga på prislappen när de köper en vara. Men vad som egentligen är intressant är ju vad det kostar att äga prylen i förhållande till hur mycket den används. Alltså hur länge kan du använda den och hur stor glädje har du av till exempel en bil, stekpanna, spelkonsol eller klänning innan du slutar att använda den. Ofta är saker av hög kvalitet roligare att använda samtidigt som de håller längre innan du behöver köpa nytt.

För att det verkligen ska passa in i en cirkulär ekonomi ska föremålen vi köper vara gjorda i giftfria material som kan återanvändas. Köper du en gjutjärnspanna kan du räkna med att den kommer att hålla i flera decennier och att den sedan kan återvinnas. Om den rostar sönder helt är det ingen katastrof då det enda som händer är att jorden berikas med järn. Om du däremot köper en teflonpanna har du en produkt med miljöfarliga ämnen som inte bryts ner och som inte kan återvinnas, samtidigt som den inte håller särskilt länge. Detta sätt tänka kan appliceras på de flesta produkter. Hållbara alternativ är ofta ekonomiska i långa loppet och ditt val gör verkligen skillnad för miljön.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822