Sparblogg - Spartips för hemelektronik
2020-09-01

sparblogg laga kläder

Spara pengar genom att laga elektronik

I vårt samhälle har det blivit norm att byta ut vår hemelektronik så fort något går sönder eller blivit lite långsammare. Nya versioner släpps från de stora företagen, och det blir ett måste att byta ut prylar som egentligen skulle hålla i många år framöver. Det här tar både din plånbok och miljön skada av. Elektronik är ofta svår att återvinna och kan innehåll miljöfarliga delar. Att tillverka en dator kräver lika mycket energi och innebär lika höga Co2-utsläpp som tillverkningen av en bil. Tillverkningen av en mobiltelefon ger upphov till 86 kg avfall. Genom att laga elektronik kan du dessutom ofta sälja den begagnad till ett högre pris än vad reparationen kostade. Ta del av dessa användbara och enkla tips på hur du kan laga din hemelektronik istället för att köpa nytt!

Vilka prylar ska man laga?

En grundregel är att du ska reparera lite dyrare elektronik där garantitiden har gått ut. Reklamationsrätten kan förverkas om du lagar en elektronikpryl. När det gäller billigare prylar kan du försöka laga dem själv men att lämna in dem kan ibland kosta mer än vad prylen är värd. Ofta kan du köpa en likadan begagnad till ett lägre pris än vad reparationen kostar.

Stationära datorer är ofta väl värda att laga eftersom de olika komponenterna kan tas ut och lagas eller bytas ut separat. Att köpa en ny dator om allt utom till exempel processorn fungerar utmärkt i den gamla är slöseri. En dyrare kamera brukar också vara värd att laga eftersom det ofta är ganska lätt att få tag på reservdelar.

Har du fått ärva en stereoanläggning som var riktigt bra på sin tid? Då finns det en stor chans att den ljudmässigt kan mäta sig med dyra alternativ som säljs idag. Det är helt klart värt att lämna in den för reparation eller underhåll.

Fixa skärmar och batterier

De flesta mobiler och surfplattor byts ut mot nya för att batteriet börjat bli dåligt eller för att glaset gått sönder. Många enheter har dock inbyggda batterier, det kan nästan kännas som att meningen är att man inte ska kunna byta ut dem utan istället köpa nytt. Men det sanna anledningen är snarare att batteriluckan inte får plats på en mindre och funktionsspäckad telefon. Det går trots allt att byta ut batteriet själv. På YouTube finns gott om klipp som visar proceduren i detalj för olika telefoner. Om du inte vågar göra det själv så blir det fortfarande billigare att ta enheten till en reparatör än att köpa en helt ny.

Det är också fullt möjligt att själv byta ut en trasig skärm på en surfplatta eller mobil mot en ny skärm. Det kräver dock ett särskilt verktygskit. Hur mycket du tjänar på att skaffa ett sådant beror på hur många enheter du kommer att reparera med det. En fördel med att ha egna reservdelar och verktyg är att du kan laga enheten direkt istället för att gå till en reparatör. Kolla i bekantskapskretsen först om någon redan har ett verktygskit som du kan få låna.

Förbättra istället för att köpa nytt

Det är långt ifrån alla som väntar tills en elektronikpryl går sönder innan de köper en ny. Det sker en snabb utveckling inom teknik och för många har det blivit en vana att byta till en ny laptop eller telefon efter ett par år. Inte för att den gamla enheten har gått sönder, utan för att få tillgång till bättre prestanda och nya funktioner. Ett alternativ till att köpa nytt ofta kan vara att förbättra en pryl så att den får längre livslängd. Med den strategin kan du även kosta på dig att köpa en pryl av högre kvalitet, när du väl måste byta.

Höj kvalitén på ditt nät

Du behöver inte alltid byta till ett nytt internetabonnemang eller köpa en ny router bara för att du behöver snabbare internet. En billig repeater som förstärker den trådlösa signalen kan räcka eller en extra accesspunkt som ansluter till din router via en kabel. Att byta placering på din befintliga router kan också påverka kvalitén på ditt nät. Se gärna till så att routern kommer upp en bit från golvet.

Snabba upp datorn

Oavsett om du har en laptop eller stationär dator kan du vanligtvis förbättra prestandan genom att uppgradera internminnet. Då blir datorn snabbare. Extraminnet kan du sedan spara och använda när du verkligen behöver byta dator. Att formatera om en hårddisk och ominstallera operativsystemet kan också göra underverk för en slö dator.

Meddelandelån finns här för dig

Detta inlägg är en del av en artikelserie för sparande i vardagliga situationer! Bekanta dig med våra tidigare inlägg i serien där vi erbjuder tips på hur du lagar kläder och textilier eller hur du tar hand om möbler. Du kan också ansöka om 4000 - 30 000kr hos meddelandelån, vi har sänkt på uppläggningsavgiften och därmed är det nu billigare att låna hos oss än förr!

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822