Sista chans att utnyttja gamla sedlar och mynt
2017-05-31

En månad kvar att byta ut sedlar och mynt

Nu är det dags att kolla under madrassen, tömma sparbössan och gå igenom lådan i hallen! Sista fasen för utbytet av gamla sedlar och mynt avslutas nämligen den 30 juni 2017. Detta gäller gamla 100- och 500-kronorssedlar, samt äldre 1-,2- och 5-kronorsmynt.Fungerar som vanligt fram till 30 juni

Fram till 30 juni kan gamla sedlarna och mynt användas som vanligt när du handlar. Efter detta blir de ovannämnda betalningsmedel ogiltiga och tas inte emot i affärer. Endast 10-kronan fortsätter vara giltig även efter detta.


Vad om jag har gamla sedlar och mynt kvar

Ifall du har ogiltiga sedlar kvar efter den 30 juni, kan du mot en avgift på 100 kronor lägga in pengarna på konto via Riksbanken fram till den 30 juni 2018.

Mynt som blivit gamla kan du sätta in på kontot till och med den 31 augusti 2017. För att undvika avgiften rekommenderas att du använder pengarna då du handlar förrän 30 juni.


Varför byter Riksbanken sedlar och mynt?

Enligt Riksbanken byts sedlar och mynt ut på grund av att fast t.ex. kortköp blivit allt mer populära kommer kontanter att användas ännu långt in i framtiden. De kontanter vi har i bruk idag är utformade för cirka 30 år sedan och är opraktiska i dagens läge. De nya kontanterna har flera fördelar jämfört med de gamla.

Sedlar

Enligt Riksbanken byts sedlarna ut på grund av modernisering. Nya sedlarna är mer enhetliga i storlek, tillverkade av hållbar råbomull och har nya säkerhetsdetaljer för att försvåra förfalskning.

Mynt

Nya mynten kommer att bli mindre och lättare för att sänka på hanteringskostnader. Nya mynten kommer även att vara totalt nickelfria. Detta leder till att problemet med nickelallergi som drabbat många människor försvinner. Tredje orsaken är att miljöbelastningen minskar då de nya mynten är lättare att transportera och färre transporter krävs för att transportera samma värde.


Att komma ihåg:

  1. Töm sparbössan och lådan i hallen, kolla under madrassen och fickorna på gamla jeans för gamla sedlar.
  2. Utnyttja sedlarna och mynten då du handlar i juni.
  3. Gamla kontanterna är giltiga fram till den 30 juni.

För mera information läs om giltiga sedlar på Riksbankens hemsida.


Med vänlig hälsning,


Anna Meddelandelån

Anna

--

Meddelandelån Kundtjänst

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822