Sparblogg - 10 sätt att spara pengar på semesterresor
2015-01-14

Spara pengar på semesterressor

Sparblogg: 10 sätt att spara pengar på semesterresor


Vår sparblogg fortsätter med ett nytt avsnitt efter en kort paus. I detta avsnitt kommer vi att berätta 10 tips med vilka du kan spara pengar på semesterresor. Att resa utomlands behöver inte vara dyrt när du följer dessa råd!

1. Res inte under högsäsong

Försök alltid undvika att resa under högsäsonger (t.ex. sportlov) eftersom då är det populärt att resa, vilket gör att priserna på flyg, hotell och allt annat är högre än vanligt. Åk hellre t.ex. före midsommar, efter skolstarten på hösten eller några veckor innan sportlovet.

2. Boka resan tidigt

Det finns s.k. sista-minuten priser och boka-tidigt-priser. Båda strategier är bra, det viktigaste är att du inte bokar mellan dessa - då kommer du att betala ett högre pris för din resa. Du kan utnyttja charter- och flygbolagens boka-tidigt-priser om du redan bestämt vart du ska åka.

3. Boka resan i sista minuten

Om du inte vet vart du ska åka långt i förväg och om du gillar äventyr, kan du välja att boka din resa i sista minuten för att spara pengar. De billigaste sista-minuten-resorna hittar du typiskt under lågsäsongen eller om sommaren är varm och skön i Sverige (inte lika många vill åka utomlands då).

4. Planera din semester efter valutan

Din semester kan bli oväntat dyr ifall du åker till ett land där valutan är stark i jämförelse med kronan. Det lönar sig att planera semestern enligt valutan: välj ett land där valutan är svag jämfört med kronan.

5. Åk till ett budgetland

Vissa resmål är har blivit såpass populära att priserna har stigit till att nästan motsvara Sveriges priser. Därför är det viktigt att välja ett budgetland ifall du vill resa billigare. I budgetländer kan priserna ligga till och med på under hälften av Sveriges priser. Fundera över att resa till t.ex. Filippinerna, Litauen, Peru, Costa Rica, Ryssland, Thailand, Polen och Ungern.

Hurdana prisklasserna är beror också på i vilka områden i respektive länder du rör dig. Då du rör dig utanför de populäraste turistområdena, brukar priser till exempel på restauranger, gå ner. För tips på hur du planerar en lyckad, budgetvänlig resa till Budapest i Ungern eller Antibes i Frankrike, läs vår artikel här.

6. Jämför resepriser på internet

Det lönar sig definitivt att jämföra priser mellan olika flygbolag, resebyråer samt hotell innan du bokar din resa.

Försök hitta billiga kampanjer på bland annat följande sidor:

pricerunner.se
flygstolar.se
reseguiden.se
luftgroup.se

7. Sy ihop din egen resa!

Människor är lata till sin natur och vi brukar inte orka planera våra resor själv, utan vi beställer en färdig charter resa från en resebyrå. Visste du att du kan spara flera tusenlappar genom att själv planera din resa? När en resebyrå bokar din resa tar de en kommission (avgift) för att göra det. Planera och boka resan själv och spara pengar!

8. Lågprisflyg + hotell i förort + hyr bil

Hotellen mitt i stan är alltid dyrare än de som ligger litet utanför centrum. Därför lönar det sig att ta ett lågprisflyg som flyger till en förort och bo på ett hotell där. Du kan hyra en bil (vilket inte är dyrt i ett budgetland) för att slippa in till stan.

9. Växla pengarna först i resmålet

För att få en bättre kurs på de pengar du växlar till lokal valuta, bör du växla pengarna först då du anländer till resmålet. Obs! Det lönar sig ändå att ha en liten summa pengar med dig under resan, t.ex. för att betala för taxi från flygplatsen.

10. Pruta på priset när du handlar!

I flera populära resmål går det att pruta på priset (alltså att förhandla om priset) med försäljaren. Detta gäller speciellt för kläder och andra inköp som man brukar göra på en semester i södern.

Sammanfattning


Det går mycket väl att resa utomlands fastän man inte har mycket pengar - då gäller det att följa våra tips och boka en resa till ett budgetland (t.ex. Thailand, Filippinerna eller Costa Rica).

Jämför rese- och flygpriser på internet innan du bokar för att hitta de billigaste flygen och hotellen. Försök boka din resa för lågsäsongen för att ytterligare spara i resekostnader.

När du planerar din resa bör du fundera på ett land där valutan är mycket svagare än den Svenska kronan, vilket gör att du kommer att kunna leva billigt i resmålet. Om du tänker växla mycket pengar till den lokala valutan, lönar det sig att växla pengarna först då du anländer till resmålet eftersom kurserna är mycket bättre där.

Vilka knep har du använt för att spara pengar på semesterresor? Dela dina tips i kommentarerna för att hjälpa andra som vill resa billigt!

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822