Tips för en oförglömlig nyårsmiddag på budget
2020-12-29

Meddelandelån nyår budget middag

Lyxig nyårsmiddag som är billig

Om det är någon dag på året som många förknippar med en påkostad middag, eller supé till och med, så är det nyårsafton. Vi äter kanske inte lika mycket som på till exempel julafton men många drömmer om vita dukar, lyxmat och äkta champagne innan det nya året skålas in. Det kan låta lite avskräckande om du råkar ha en stram budget, men det måste faktiskt inte bli så himla dyrt att få lite lyxkänsla över nyårsmiddagen. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du lyxar till det på nyår, utan att lägga en massa pengar på det.

Meddelandelåns tips för en förmånlig nyårsmidag

Handla delikatesserna till middagen tidigt eller sent

Om du vill servera något lyxigt men försäkra dig om att få ett bra pris ska du inte köpa köttet eller fisken några dagar innan nyårsafton. Då är det ordinarie priser som gäller. Om du har is i magen kan du istället köpa något på själva nyårsafton när det är utplockat i diskarna och dyra råvaror som butiken kanske tagit in lite för många av, säljs billigt på grund av kort datum. Strategin kan vara att du planerar allt utom själva huvudnumret i förväg och sedan improviserar utifrån vad du kan köpa till ett fint pris. En annan taktik som fungerar minst lika bra är att börja leta efter råvaror till nyårsmiddagen i riktigt god tid. Då slår du till så fort du hittar en godbit som är prissänkt, och fryser in den för det speciella ändamålet.

En extrem delikatess som faktiskt kan frysas in, utan den tappar så mycket i kvalitet, är löjrom. Perfekt på en toast skagen eller en potatiskaka som förrätt på nyårsafton. Men du behöver tur för att hitta löjrom till ett överkomligt pris. Är det oxfilé eller hängmörad svensk biff du suktar efter är chansen större att göra ett riktigt fynd.

Potatis är en härlig råvara

Det som är så kul med potatis är att det är en superbillig råvara som, om den bearbetas lite extra, kan platsa på vilken finkrog som helst utan att någon höjer på ögonbrynen. Till en nyårsmiddag kan klassikern hasselbackspotatis vara ett bra val. Alltså fast potatis som skurits i tunna skivor, fast inte ända ner till botten och som bakats i ugn med mycket smör och eventuellt lite ströbröd för en knaprig yta. En gräddig potatisgratäng brukar också gå hem, inte minst bland dem i sällskapet som gillar att äta sig riktigt mätta. Ett annat tips är att koka potatis lätt i vatten med mycket salt och sedan låta den kallna innan du rostar den ugnen, då får du en yta som ger dig mesta möjliga krispighet.

Laga sås från grunden

Finmat handlar mycket om att lägga ner mer tid på matlagningen snarare än att använda dyra råvaror. Om du vill bjuda på en riktig smakbomb är det sås du ska satsa på. Det finns inga dyra färdiga såser som slår dem du kan laga själv. Det här är ett bra exempel på att det går att kompensera för tight budget genom att lägga ner lite extra tid på matlagningen. Principen är väldigt enkel. Börja med vätska som har tilltalande smak och koka ner den så att smakämnena koncentreras. Vin och buljong är en utmärkt början. Buljong kan du också ha gjort själv. Om du ska laga fisk är det trevligt med räkskal i buljongen, alltså något som du annars kanske skulle ha slängt bort. Två flaskor enkelt vin och en liter fiskbuljong kan du koka ner till fem deciliter och sedan reda till en fantastisk sås. Om du vill ha en köttfond med djupa smaker rekommenderar vi att du ber slaktaren om märgben som får koka med i buljongen. Det kostar inte särskilt mycket men tar såsen till nästa nivå.

En hemgjord tårta slår det mesta

Sockerkaka eller marängbottnar, bär och grädde, är allt du behöver för att göra en tårta som tagen ur en gammal svensk barnbok. En efterrätt som skapar minnen och som brukar upplevas som en väldig lyx, trots att den kostar lite. Att göra marängsviss på egna maränger är en annan sofistikerad men lyxig efterrätt som inte minst barn brukar älska. Att bjuda på en liten chokladtryffel eller att bara skicka runt en chokladask till kaffet är en annan stilig gest som inte spräcker din budget.

Meddelandelån är här för dig

Om du är i behov av tillskott i kassan inför det nya året finns Meddelandelån här för dig! Vi erbjuder lån från 4000 - 30 000kr och du får besked direkt!

Obs! Meddelandelåns kundtjänst betjänar dig med avvikande öppettider under nyår! Läs avvikande öppettiderna här.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822