Upplev kulturföreställningar från hemsoffan
2020-09-18

Meddelandelån kultur evenemang

Saknar du liveframträdanden?

De senaste månaderna har varit extrema i många bemärkelser. Det har varit svårt att gå på konsert eller ta del av kultur överhuvudtaget eftersom större sammankomster inte varit tillåtna nu i corona-tider.

Inget slår närkontakten under en liveföreställning med en artist som gör sitt bästa för att skapa en upplevelse för, och i viss mån tillsammans med, sin publik. Men visst kan det vara ett alternativ att se en bra konsert på TV eller datorn. Idag finns ju massor av riktigt klassiska scenframträdande tillgängliga via någon streaming- eller nedladdningstjänst. Här ska vi tipsa om några av de mest speciella scenframträdandena genom alla tider, som fångats på film. Nöj dig inte med något annat än det bästa, om du måste sitta hemma istället för att på på teater eller en konsert! Dessa tips fungerar inte enbart under de nuvarande omständigheterna, utan är också ett bra sätt att njuta av kulturupplevelser i framtiden då vi återvänder till det normala på ett sätt som inte tär på budgeten!

Tips på legendariska konserter du kan uppleva online

Bob Dylan, NewPort Folk Festival, 1965

Detta är i sanning musikhistoria! En av de största artisterna genom tiderna tar sin publik med storm genom att lägga ifrån sig sin akustiska gitarr för spela sina låtar genom högtalare och förstärkare. Det var första gången Bob spelade på det sättet och delar av publiken hatade vad de hörde. Framträdandet kom dock att bli definierande för rockmusiken och är förevigat på YouTube!

Woodstock, 1969

Detta är inte en konsert utan hel festival, förmodligen den mest kända och betydelsefulla festivalen genom alla tider. Enorma Woodstock 1969 var Hippieerans kulmen och många av tidens bästa band gjorde suveräna framträdande framför ett kaotiskt men lyckligt folkhav. Det finns flera dokumentärer om händelsen, den mest kända heter kort och gott Woodstock och spelades in 1970. Planera in en helkväll – för den filmen är över fem timmar lång! Den kan naturligtvis även avnjutas i kortare avsnitt där artister som Joan Baez, The Who, Jefferson Airplane, Sly And The Family Stone, Jimi Hendrix och Janis Joplin medverkar.

Rolling Stones, Gimme Shelter

Det här är en film med inslag från beryktade och otäcka konserten i Altamont 1969 där Hells Angels figurerade som säkerhetsvakter, något som fick ödesdigra konsekvenser. Filen är en klassiker som fångar en mörkare del av tidsandan under det sena 1960-talet.

Talking Heads, Stop Making Sense

Stop Making Sense bygger på en konsert från 1983 där David Byrne, förgrundsfiguren i Talking Heads, är i sitt totala esse. Det är en legendarisk film om ett legendariskt framträdande. Har du inte hört bandet så är detta en storslagen introduktion.

Prince och Bruce Springsteen har radat upp klassiska konserter

Ett tips som inte är lika specifikt är att kolla in en konsert av Bruce Springsteen och hans legendariska E Street Band eller någon av Prince konserter från Purple Rain Tour 1984–1985, det var under den turnén Prince började göra skäl för ett av sina smeknamn, som Muhammed Ali of Rock. Bruce Springsteen har gjort flera av de mest omtalade turnéerna genom alla tider och befinner sig i sina bästa stunder på en nivå som bara en handfull artister kunnat nå upp till.

Daft Punk, Alive at Coachella, 2006

Om du vill uppleva festkänsla är Daft Punks framträdande på festivalen Coachella 2006, från bandets Alive Tour, ett givet tips. Du hittar det lite här där på nätet och förutom att det är fråga om fantastisk elektronisk dansmusik var det rent visuellt ett mycket påkostat framträdande.

Rockopera med Pink Floyd

Om du vill ha ett mellanting mellan att lyssna på bra musik och följa med i något som har en handling är Pink Floyd bandet för dig. Har du inte sett The Wall är det verkligen hög tid! Den handlar mycket om att lära sig att tänka själv – det är extra viktigt med tanke på all desinformation som sprids i vår tid!

Teater online

Om du föredrar teater framför konserter vill vi rekommendera Lars Noréns Personkrets 3:1. Den gjordes i form av en TV-uppsättning 1998. Flera av Sveriges bästa skådespelare i modern tid deltar i detta grymma mästerverk om en grupp människor på samhällets botten.

Gällande teater är det spännande att se hur många teatrar anstränger sig för att hitta nya sätt att nå ut, nu när det inte längre är möjligt att framträda för fler än 50 personer åt gången. Förutom extra intima föreställningar för en mindre publik har många teatrar börjat lägga ut sina föreställningar på nätet. Även livesändningar förekommer. Det är ett sätt att uppleva teater tryggt under nuvarande omständigheter som faktiskt fungerar riktigt bra!

Meddelandelån finns här för dig

Vare sig det gäller en konsert, ett viktigt uppköp eller oväntade utgifter (till exempel läkarbesök eller vattenskada), finns vi här för dig. Bekanta dig med våra produkter och gör en ansökan smidigt och enkelt.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822