Smslån i Sverige, vad används pengarna till
2020-09-08

Vad används sms-lån oftast till?

Sedan sms-lån kom till Sverige i början av 00-talet har branschen utvecklats och mognat. Det har gått en lång väg från de tidiga dyra smslånen, till att vara förmånligare webblån. Men vad används ett sms-lån till? Eftersom att det inte finns någon studie på detta i Sverige, utgår vi här ifrån en gjord i USA under 2012 samt egna reflektioner från den svenska marknaden. Studien vi använder kommer från PEW Charitable Trusts.

vad används smslån till burk pengar meddelandelån

Studiens resultat - så används smslån

Man kan tänka sig att sms-lån ofta används till oförutsedda kostnader eller impulsköp. Men så var inte fallet, utan 69% använde pengarna för löpande kostnader. Så som utgifter kopplade till bilen, el/vatten/värme, kreditkortsskulder eller hyra/bolån. Bara 8% av förstagångslåntagarna tog lånet för att finansiera ”något speciellt”.

Utöver detta så svarade 16% av låntagarna att de använde pengarna för oväntade utgifter.

Popularitet och medelålder

I undersökningen fann de att 5,5 procent av befolkningen hade använt sms-lån någon gång under de senaste fem åren. Medelåldern låg mellan 25 till 44 år. Om vi översätter det till Sverige så betyder det att cirka 550 000 svenskar de senaste fem åren använt sms-lån.

Vad gör låntagarna utan ett lån?

Frågan låntagarna fick var även vad de skulle göra om de inte fick ett lån. 81 procent av de tillfrågade svarade då att de skulle skära ner på kostnaderna så som mat och kläder. Många skulle också försena att betala några räkningar, förlita sig på vänner och familj, eller sälja personliga ägodelar.

Reflektioner från den Svenska marknaden

Genom att läsa igenom trådar på Lånforum från riktiga låntagare av sms-lån kan man gissa sig fram till att det antagligen inte skiljer sig nämnvärt i Sverige. Innan lönen är aktiviteten lugnare, och innan den 30e var månad och veckan efter är den desto större när räkningar ska betalas. Om man läser igenom trådarna och letar efter anledningen till lån, så framkommer samma bild. Många behöver ett lån är ofta för att täcka redan befintliga räkningar eller utgifter som får ses som löpande enligt vår genomgång av forumet.

En annan sak som framkommer i forumet är att sms-lån kan användas för att slippa straffavgifter på andra fakturor, och i vissa fall dyra inkassokostnader. Man får ytterligare tid på sig att betala.

Lån utan UC

Summorna för sms-lån ligger ofta mellan 3000 upp till 30 000 kr i Sverige, om man jämför de listade kreditgivarna på hittalån.se. De allra flesta tillhandahåller kontokrediter och tar inte en kreditupplysning från UC.

Via forumet framkommer ytterligare en aspekt av vad sms-lån används till. Eftersom att UC lägger stor vikt vid antalet kreditförfrågningar, så väljer många lån utan UC, dvs smslån för att finansiera mindre utgifter. Detta för att bevara sitt kreditbetyg. Andra fördelar som omnämns är den enkla ansökningsprocessen, att det är snabb utbetalning samt som vi skrivit ovan att man kan undvika straffavgifter på andra fakturor. Det finns även fall där man undviker betalningsanmärkning.

Slutsats -

Sms-lån används i USA främst för att täcka löpande kostnader så som utgifter kopplade till bilen, el/vatten/värme, kreditkortsskulder eller hyra/bolån. Antagligen ser det likadant ut i Sverige. Endast en mindre andel, kanske så lågt som 8%, använder lånen för att finansiera ”något speciellt för stunden”.

Källor:
https://www.pewtrusts.org
https://www.lendersus.com/personalfinance/borrows-why

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822