När hemmet blir allt från kontor till gym
2020-05-13

Så kan social distansering förändra våra hem

I dessa tider när social distansering råder tillbringar allt fler extra mycket tid i hemmet. Det ger oss ett utmärkt tillfälle att fundera på hur vi använder våra hem och hur vi kan förändra dem för att de ska bli tryggare och hjälpa oss att leva mer hälsosamt. När vardagen inte flyter på som vanligt kan det vara lättare att se hemmet i ett nytt ljus och upptäcka nya behov.

hemmakontor hörn bord dator social distansering

Förmodligen är det tyvärr inte sista gången som vi får anledning att dra oss tillbaka och vara hemma mer än vanligt för att undvika att bli sjuka. Epidemier som covid-19 kan komma att bli allt vanligare och framförallt personer som befinner sig i en riskgrupp kan tvingas spendera mer tid i sitt hem. Vad kan man då rent konkret göra för att skapa ett hem där det är lättare att trivas, även om man är i det väldigt mycket och kanske ensam?

Multifunktionella rum

När vi är utestängda från flera av de saker vi är vana vid att göra utanför hemmet behöver vi hitta en kompromiss som innebär att vi kan utföra aktiviteterna i hemmet. I alla fall om de är viktiga för oss. Att kunna motionera är till exempel helt nödvändigt, inte minst om vi vill bygga upp vårt immunförsvar eller återhämta oss efter att ha varit sjuka. I ett litet hem kan det därför vara en bra idé att placera motionsredskap framför TV:n. Då kan vi kombinera underhållning med träning.

Har du ett stort vardagsrum med öppen planlösning? Då kan du behöva skapa rum i rummet genom att ge olika delar olika funktioner och kanske avgränsa med hjälpa av en fristående bokhyllevägg eller gröna växter. Finns det outnyttjade utrymmen som kan få en ny funktion? En tillbyggd liten avsats över en trappa i anslutning till övervåningen kan bli ett hemmakontor och utrymmet under trappan kan göras om till förvaring.

Alla behöver vara ute även om vi måste stanna inne

Många mår bara bra om de kan tillbringa mycket tid ute. I Sverige har nästan alla kort avstånd till parker, promenadstråk och natur där vi kan röra oss utan att behöva tänka på trängsel. Om vi behöver tillbringa mer tid hemma är det viktigt att utnyttja alla ytor vi har tillgång till som suddar ut gränserna mellan ute och inne. Saknar du en balkong eller en terrass kanske ett fönster får vara gott nog. Det kan i alla fall hjälpa oss att få soltimmar om vi möblerar med detta i åtanke. Du kan placera matbordet framför ett fönster som är enkelt att öppna, eller en fåtölj för en meditationspaus i solen.

Hemmakontoret är viktigare än någonsin

Många arbetar hemifrån nu. I flera branscher är det något av ett experiment i stor skala och om det visar sig fungera är det mycket möjligt att synen på kontorstid kommer att förändras. Det kanske räcker med att åka till kontoret två gånger i veckan istället för fem? Många företag kan sänka sina utgifter genom att låta de anställda arbeta hemifrån i högre grad. En sådan arbetsplats kan också bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden eftersom många helt enkelt gillar att kunna vara mer fria.

Skapa ett effektivt hemmakontor

Om ett hemmakontor hjälper dig att jobba effektivare kan det vara motiverat att ta ett webblån för att inskaffa de möbler eller verktyg som du behöver för att bygga upp ditt nya kontorsutrymme. Då kan du låna upp till 30 000 kronor och betala tillbaka under 1–3 år. Ett hemmakontor behöver inte uppta ett helt rum. Det är en omöjlighet för alla som bor i en mindre lägenhet. Däremot behöver vi ett hörn där vi kan plugga eller arbeta under djup koncentration, även om det pågår saker runt omkring oss. Ett sätt att åstadkomma det är att använda tjocka mattor och textilier på väggarna som dämpar ljud.

En lite mer avancerad lösning är att konstruera en liten "hytt" av samma typ som ofta finns på moderna kontor med öppna ytor. Om man kan använda ett hörn är det väldigt utrymmeseffektivt eftersom du får två väggar gratis. Det finns en särskild typ av glas som har ljudisolerande egenskaper. Använder du sådant till väggar behöver du inte tänka på att ha separat belysning i din arbetshörna. Ett annat bra tips, som är betydligt billigare, är att använda brusreducerande hörlurar när du vill stänga ute omvärlden och gå in helt i en arbetsuppgift eller kanske delta i ett Skype-möte.

Hitta balans mellan arbete och fritid

När kontoret har flyttat hem är det lätt att tiden mellan arbete och fritid smälter ihop. Det är därför viktigt att du planerar in pauser i din dag och gör en klar skillnad när du är på "kontoret" och när det är fritid.

Att arbetet har flyttats hem kan också innebära en hel del ändringar i särskilt dina månatliga utgifter. Ta tillfället i akt och se över din månadsbudget för att se om du kan lägga in mera pengar på ett sparkonto eller kanske betala av på något av dina lån eller krediter.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822