Ränteavdrag kan hjälpa dig att amortera ner dina lån snabbare
2020-03-10

skattedeklaration ränteavdrag

Ränteavdrag kan hjälpa dig att amortera ner dina lån snabbare

Det är inom kort deklarationstider i Sverige. Vissa får tillbaka på skatten medans andra får betala. Oavsett hur skattebeskedet ser ut så är det nu eventuella ränteavdrag sker. Med fördel kan de pengar man sedan får tillbaka användas för att “kostnadsfritt” amortera ner sina lån.

I samband med att det är dags att deklarera görs också eventuella ränteavdrag. Ränteavdrag görs för de räntor som man betalat under det gångna inkomståret. Detta kallas för avdragsgilla räntor och det är endast den nominella räntan på lån och krediter som är avdragsgill. Ränteavdraget är på cirka 30% av räntekostnaderna från slutskatten. Det innebär att skattekostnaden, som baseras på de inkomster man har, räknats fram och därefter dras 30% av räntekostnaderna från det beloppet.

Det trettioprocentiga avdraget gäller dock endast upp till 100 000 kr. Därefter dras 21% av det överskridande beloppet av. Avdraget sker automatiskt och skall rapporteras in av den bank eller långivare där man har lånat pengar. Räntan dras av från inkomstskatten och redovisas i deklarationen, man behöver själv alltså inte tänka på att räkna ut eller rapportera in ränteavdraget. Räntor är avdragsgilla oavsett vilken lånetyp det gäller.

Använd ditt ränteavdrag för rätt ändamål

Det kan vara lockande att använda det eventuella ränteavdraget för att köpa den där nya kylen man kollat på eller för att unna sig en weekend i London. Men, det man bör komma ihåg är att avdraget faktiskt inte är pengar som man tjänat. Det är endast en liten summa som man får tillbaka på alla de pengar man lagt på att betala den nominella räntan. Dessa pengar bör alltså istället återinvesteras i de löpande lån man har genom att amortera ned dessa alternativt att det används som en ekonomisk buffert.

Använder man sitt ränteavdrag för att amortera ner sina lån en månad så sätter man mycket mindre press på sin ekonomi och får på så sätt mer över den månaden till sparande. Det snabbar också upp processen med att återbetala lånet då avdraget förmodligen är större än vad man vanligen brukar amortera varje månad. Att amortera extra är dessutom kostnadsfritt om man exempelvis har ett smslån eller ett rörligt bolån. Vill man veta mer om hur man kan amortera extra på smslån, bolån eller andra typer av lån kan man besöka Lånium. De har guider för hur man går tillväga då man vill amortera extra samt att de jämför smslån utan kreditupplysning från UC såväl som bolån och andra typer av lån.

Skulle man istället använda sitt ränteavdrag för konsumtion så går man miste om chansen att amortera av en rejäl del av sina lån kostnadsfritt. Skulle man inte ha några aktiva lån längre är det isåfall bättre att ränteavdraget sätts in på ett sparkonto eller investeras i exempelvis fonder.

Det är alltid bättre att se återbäring och ränteavdrag som en bonus som inte bör spenderas men som istället skall användas som ekonomisk buffert då det faktiskt verkligen krisar.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822