6 termer att hålla koll på då du lånar pengar online
2019-09-09

Har du koll på vad termerna i låneprocessen egentligen betyder? I denna artikel redogör vi för de vanligaste termerna du kommer stöta på då du lånar pengar online.

6 termer låna pengar online

Håll koll på dessa lånetermer då du lånar pengar online

Att hålla koll på relevanta lånetermer är första steget i rätt riktning då du beslutat dig för att ansöka om lån. I denna artikel hittar du viktiga termer som det är bra att hålla koll på då du vill låna pengar online.


1. Snabblån, smslån, blancolån - vad är skillnaden egentligen?

Snabblån, sms lån, blancolån med flera är olika benämningar på samma sorts låneprodukter. Det finns förstås skillnader i de produkter olika företag erbjuder, men det de alla har gemensamt är att de är mindre summor som kan ansökas via datorn eller telefonen och att man inte behöver någon pant för lånen - de är lån utan säkerhet. Dessutom kommer beskedet för det mesta direkt, och pengarna har du på kontot strax efter godkänd låneansökan.

2. Kreditupplysning

Innan en kund lånar pengar hos ett företag, görs en kreditupplysning för att ta reda på ifall personen uppfyller alla de villkor som ställs då man lånar (dvs har personen andra lån, tillräckligt stora inkomster och andra allmänna faktorer som påverkar på återbetalningsförmågan).

Meddelandelån använder inte UC (Upplysningscentralen) vid kreditupplysning. Ingen annan kan alltså se att en upplysning har gjorts på dig då du lånar hos oss. Vi använder oss däremot av det privata kreditupplysningsbolaget Creditsafe AB.

3. Direkt besked och direkt utbetalning

Direkt besked innebär att du genast då du skickat iväg din låneansökan, kommer får veta ifall du blivit beviljad lån eller inte.

Direkt utbetalning däremot, betyder att du direkt får pengarna till ditt konto då din ansökan blivit godkänd. Du har möjlighet till direkt utbetalning ifall du ansöker om lån inom kundtjänstens öppettider, och har konto hos en bank som långivaren i fråga har direkt utbetalning till. Meddelandelån har direkt utbetalning till Nordea och Handelsbanken.

4. Effektiv och nominell ränta

Den effektiva räntan (kallas även APR, från engelskans “annual percentage rate”) är den sammanlagda summan av ränta + andra avgifter så som till exempel uppläggningsavgiften, som tillkommer då du lånar pengar. Den nominella årsräntan är däremot räntesatsen på lånet, exklusive de övriga avgifterna för lånet.

5. Amortering och amorteringsfritt lån

Amortering av lån innebär återbetalning av lånet du tagit. Varje månad (eller enligt överenskommelse mer eller mindre sällan) betalar du en räkning för lånet du tagit. Denna räkning består vanligen av amorteringen, räntan och eventuella andra avgifter som uppkommer då du lånat pengar. Amorteringen är själva lånesumman som du betalar tillbaka av och räntan är priset du betalar för den lånesumman du ännu har kvar.

Lånar du pengar amorteringsfritt innebär det att du betalar tillbaka hela lånebeloppet plus den tillkommande räntan på en och samma gång. Vi på Meddelandelån erbjuder amorteringsfria lån.

6. Betalningspåminnelse och betalningsanmärkning

Ifall du inte betalat din räkning inom utsatt tid, kommer en betalningspåminnelse vanligen att skickas ut. När denna påminnelse skickas beror på företaget och situationen. Ifall du även efter att ha fått en betalningspåminnelse, inte har betalat räkningen, kommer räkningen slutligen gå till inkasso- då finns det risk för att en betalningsanmärkning läggs upp.

För att undvika betalningspåminnelser eller betalningsanmärkningar, är det viktigt att se till att låna pengar endast då du är säker på att du kan betala tillbaka lånet inom utsatt tid.


Termerna under kontroll – redo för att låna pengar online

Med denna artikel hoppas vi att vi hjälpt dig som är intresserad av att låna pengar online, men ännu inte haft full koll på de relevanta lånetermerna. Ifall det är något annat du undrar över gällande låneprocessen eller Meddelandelåns produkter, hittar du mer information på vår hemsida.

Vår kundtjänst hjälper dig mer än gärna med eventuella frågor eller funderingar!

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts öppettider 08:00 - 16:00
09:00 - 16:00
13:00 - 16:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822