Sommarutfärd till Helsingfors
2019-07-15

Helsingfors passar perfekt för en sommarutfärd. Läs vad allt du kan göra i Finlands huvudstad på sommaren!

Sommar i Helsingfors

Semester på budget - res till Helsingfors

Sommaren närmar sig och många vänner och bekanta talar om sina kommande semesterresor. Har även du lust att åka på en liten resa, men du kanske inte har möjlighet att åka långt bort? Har du funderat på vad som egentligen finns på den östra sidan om viken? Vi ger dig tips på ett resmål som lämpar sig utmärkt för den som inte har möjligheten att åka på en lång resa, men gärna kopplar av med en sommarutfärd – resmålet är nämligen Helsingfors.

Helsingfors är vårt grannland Finlands huvudstad och ett resmål som ligger nära, men ändå tillräckligt långt bort för att komma undan vardagen. I Helsingfors kan du uppleva både gammalt och nytt och allt från kultur till natur. Nedan ger vi exempel på hur du tar dig fram samt berättar om de mest populära sevärdheterna och aktiviteterna som Helsingfors har att erbjuda.

Hur tar jag mig till Helsingfors?

Ett trevligt sätt att ta sig till Helsingfors är att åka på en kryssning. Bolag som erbjuder kryssningar är Viking Line och Tallink-Silja. Redan kryssningen i sig är en upplevelse med restauranger, avkoppling, shopping och evenemang allt ombord på båten. En utfärd till Helsingfors med båt tar två nätter ombord på båten och en dag i land i Helsingfors. Starten sker på en sen eftermiddag, kommande morgon är du i Helsingfors och kan njuta av allt den finska huvudstaden har att erbjuda. Morgonen därpå är du redan tillbaka i Sverige, en upplevelse rikare!

Ifall du vill ta dig till Helsingfors snabbare, rekommenderar vi att du flyger direkt till Helsingfors flygfält. Från Arlanda tar flygresan en timme och från flygfältet tar du dig lätt in till centrum med tåg på ungefär en halvtimme.

Sevärdheter i Helsingfors

Salutorget och Sveaborg

Ett trevligt sätt att börja en dag i Helsingfors är att ta färjan över från Salutorget till fästningen Sveaborg. Sveaborg finns med på UNESCOS lista av världsarv och förutom dess historiska betydelse av att ha varit en försvarsplats för tre riken - Sverige, Ryssland och Finland - är det även en trevlig ö att ta en promenad på och tillbringa en vacker sommardag.

Från Sveaborg kommer du med färjan tillbaka till Salutorget där du kan köpa souvenirer och finska torgdelikatesser. Priserna på torget är visserligen i allmänhet lite högre, men varorna är med säkerhet färska och av god kvalitet. Om du väljer att ta en lunch på torget, lönar det sig dock att akta sig för fiskmåsar!

Presidentens slott

Från Salutorget kan du på andra sidan gatan se presidentens slott. Till höger på kullen kan du se den ortodoxa Uspenskij-katedralen med guldkupolerna, vilket även är den största symbolen från den tid då Finland var under ryskt regim. Förbi presidentslottet till vänster kan du glimta domkyrkan. Domkyrkan som ligger på Senatstorget är en av de mest kända symbolerna för Helsingfors och en "must see" för alla turister.

Muséer och andra intressanta byggnader

För den arkitekturintresserade resenären lönar det sig att antingen promenera eller ta spårvagnen till Finlandia-huset. På vägen ser du även det nya Musikhuset samt Riksdagshuset. För den muséintresserade resenären finns det över 80 muséer att besöka, varav de mest kända är konstmuseet Ateneum, muséet Kiasma för nutidskonst och Finlands nationalmuseum.

För den sportintresserade lönar det sig att besöka Olympiastadion, den musikintresserade vill däremot kanske se det världsberömda Sibeliusmonumentet. Ifall du är intresserad av att enbart tillbringa en lugn dag finns det flera parker du kan promenera eller slå dig ner i; Esplanadparken, Brunnsparken, Hesperiaparken eller Tölöviken.

Nöjesparker

1. Högholmen befinner sig på en ö och är en av världens äldsta djurparker. Här kan du se 150 olika djurarter och över 1000 växtarter. Parken är öppen hela året runt. Biljetterna kostar 8-16 €. Du kan ta buss nr. 16 som går direkt från järnvägsstationen till Högholmen på 23 minuter.

2. Borgbacken är en nöjespark med 45 olika attraktioner och spel för besökare i alla åldrar. I parken finns även restauranger och butiker. En dag på Borgbacken med tillgång till alla attraktioner kostar 42 €. Fast vid Borgbacken finns Sea Life där du kan se diverse havslevande djur. Inträde till Sea Life kostar 15 € då du köper biljetten på förhand. Ifall du vill besöka både Borgbacken och Sea Life kan du köpa en kombinerad biljett för 50 € och spara i kostnader. Du kan ta dig till både Borgbacken och Sea Life med spårvagn 3, 6 eller 9 från järnvägstorget (ca 30 minuter).

3. Korgbollsråttor, planetariefimer, utställningar - låter det intressant? Då ska du besöka vetenskapscentret Heureka. Inträde kostar 15-22 €. Du kan ta dig dit med buss eller tåg från Helsingfors centrum (ca 20 minuter).

Shopping

Utöver souvenirer och torgdelikatesser som du kan hitta på Salutorget, finns det en hel del shoppingmöjligheter i centrum av Helsingfors. Ett ikoniskt ställe är varuhuset Stockmann – en motsvarighet till vårt NK. Du hittar till Stockmann lätt genom att gå igenom Esplanadparken från Salutorget eller Alexandersgatan från Senatstorget. I varuhuset Stockmann samt affärerna på Esplanaden säljs lyxprodukter, så för den genomsnittliga resenären lönar det sig att shoppa på Alexandersgatan eller i Forums och Kampens köpcentrum. Du kan dock passa på att bekanta dig med finska designvaror i t.ex. Marimekkos och Iittalas butiker på Esplanaden.

Helsingfors har även flera större second hand-affärer att erbjuda. Ta en titt in till t.ex UFF på Fredriksgatan 36, Kaivarin kanuuna på Bergmansgatan 27 eller till ReLove vid Tölö torg för chansen att hitta gömda skatter både i kläd- och inredningsväg för låga priser. Både miljön och plånboken tackar dig!

Caféer

Helsingfors är känt för caféer, de finns i näst intill varje hörn. Välkända caféer är Fazer-caféet på Glogatan eller Café Engel vid Senatstorget, men ifall du är ute efter något mindre och mysigare kan du kolla in till exempel Roasberg vid Järnvägstorget eller det ikoniska Café Regatta (som är känt för sina stora kanelbullar). Ifall du är sugen på en lite längre promenad, rekommenderar vi att ta en promenad till Tölöviken. Kring Tölöviken finns flera mysiga caféer att välja mellan.

Sammanfattning

Helsingfors med sina mångsidiga möjligheter är ett trevligt resmål för dig som vill koppla av från vardagen med en kort semester. Några viktiga ställen att komma ihåg vid ett besök till Helsingfors:

  • Senatstorget och domkyrkan
  • Salutorget och Sveaborg
  • Esplanadparken
  • Nöjesparken Borgbacken

Mer information om Helsingfors och vad allt som finns att göra där hittar du på MyHelsinki. All information finns tillgänglig även på svenska!

Vi rekommenderar varmt att du använder kollektivtrafik ifall du skall röra dig längre sträckor i eller utanför Helsingfors. Du hittar reseplaneraren, tidtabellerna och priserna på hsl.fi. Du kan även passa på att prova på de populära gula stadscyklarna medan du är i Helsingfors. Cyklarna har ökat något enormt i popularitet under de senaste åren, och är ett billigt och trevligt sätt att röra sig runt stan. Här hittar du mer information kring hur stadscyklarna fungerar.

Viktigt med balans

Semester behöver dock inte endast betyda resor utanför Sverige. Det är bra att hålla en balans på det hela och kombinera utlandsresor med kortare utflykter på hemmaplan. Känner du för att spendera några av semesterdagarna hemma i Sverige? Läs våra tips på vad du kan hitta på här.


Med sommarhälsningar,

Anna | Meddelandelån

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822