Koll på fakturor med Meddelandelåns tips
2021-04-14

Meddelandelån fakturor blogg

Våra tips för att hålla koll på fakturor

Att betala sina fakturor i tid är väldigt viktigt. Det gäller oberoende om det är en elräkning, en förskoleavgift, en faktura för sophämtning eller hyran. Om du inte betalar dina fakturor i tid kan du både få påminnelseavgifter, och i värsta fall kan ärendet gå så långt att du hamnar hos Kronofogden.

Därför är det av största vikt att du har koll på alla dina fakturor. Numera skickas fakturor allt mer sällan via posten, utan många ärenden sköts digitalt. Det finns ett par saker du kan göra för att vara säker på att du har koll på alla dina fakturor så att du inte missar någon.

Använd autogiro

Sådana fakturor du vet att du får varje månad kan du välja att betala via autogiro. Autogiro innebär att pengarna dras från ditt konto ett visst datum varje månad, helt automatiskt. Det enda du behöver göra själv är att se till att det finns tillräckligt med pengar på kontot den dagen när pengarna ska dras.

Genom att använda autogiro behöver du alltså inte själv lägga in dina betalningar manuellt. Du minimerar därmed risken för att missa eller glömma bort en faktura. Några av de saker som kan vara enkla att använda autogiro för är exempelvis:

  • Hyran
  • Avgifter för en leasad bil
  • Försäkringar
  • Fackförbundsavgifter
  • Gymkort

Skriv upp dig på e-fakturor

Om du vill bekräfta dina betalningar själv kan du välja att använda dig av e-fakturor. En e-faktura kommer visa sig i din internetbank och du får bekräfta den med ditt BankID innan pengarna skickas. De största fördelarna med att ha e-fakturor är att du kommer se dem så fort du loggar in i din internetbank, och att du kan bekräfta dem med några enkla knapptryck.

För att skriva upp dig på e-fakturor behöver du själv ansluta dig till de företag du köper tjänster eller produkter av i din internetbank. Beroende på vilken bank du har gör du det här enkelt när du är inloggad på ditt konto. Observera att vissa företag kräver att du registrerar dig för e-fakturor hos dem och inte enbart hos din bank. Kontrollera med de tjänsteleverantörer du har för att se hur du registrerar dig. Du kan exempelvis använda dig av e-fakturor för:

  • Rörliga kostnader som el och gas
  • Mobiltelefon och bredband
  • TV

Digitala brevlådor

Det finns ett antal digitala brevlådor dit företag kan skicka dina fakturor. En av de vanligaste är Kivra. Om ett företag är anslutet till Kivra och du startar en digital brevlåda kan du få dina fakturor skickade dit. När du är inloggad på dina sidor kan du bekräfta betalningarna, varpå pengarna dras från det bankkonto du har kopplat till brevlådan.

Om du har en digital brevlåda måste du allt som oftast själv gå in och aktivt bekräfta betalningen. Du brukar bli meddelad per e-post när du har en ny faktura. Här gäller det att ha ett system så att du inte glömmer bort att bekräfta betalningen. Ett tips kan vara att inte öppna mailet där det står att du fått en faktura om du vet att du inte hinner gå in och bekräfta den direkt. I och med det blir du påmind om att du har en faktura när du ser att du har ett oläst mail i din inkorg.

Gör en egen bokföring

Om du vet med dig att du har köpt någonting som du kommer få en faktura för kan du skriva ner det här i ett block som är avsett för just sådana saker. Det gör att du inte riskerar att glömma bort en faktura. När du har betalat fakturan stryker du sedan den posten i blocket.

Sortera pappersfakturor

De pappersfakturor du möjligen får ska du gärna lägga in för betalning så snart som möjligt när du fått dem. Ta även för vana att göra en anteckning på dina fakturor när du har betalat dem, och att hålla betalda och obetalda fakturor separerade från varandra. En rekommendation är att ha en mapp där du samlar alla som är betalda, och en annan mapp där du förvarar de du ännu inte har betalat.

Det är inte alltid nödvändigt att spara fakturor, men det kan underlätta för dig att få en bättre översikt av din ekonomi. Dessutom kan du enkelt gå tillbaka och kontrollera så att du verkligen har betalat alla fakturor du har fått hemskickade.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822