Hur påverkas Sverige av valet i USA
2020-10-14

Meddelandelån val USA

Så påverkas du av valet och valrörelsen i USA

Den 3 november är det dags för avgörandet av det 59 presidentvalet i USA. Valet har effekt på världsekonomin och det är inte omöjligt att din privatekonomi kommer att påverkas av utgången. Hur påverkan i så fall kommer att se ut är svårt att veta men här tillåter vi oss att spekulera lite utifrån olika scenarier samtidigt som vi drar slutsatser utifrån hur det sett ut under valrörelsen så här långt.

Hur har marknaden reagerat på händelser i den amerikanska valrörelsen?

Indikationer på hur det amerikanska valet kommer att påverka oss har vi fått redan under valrörelsen. Det har varit en minst sagt turbulent valrörelse med grova anklagelser och speciella händelser, som att Donald Trump smittades av covid-19. Om man ska generalisera kring hur marknaden, med det menar man framförallt börskurserna, reagerar så är det att reaktionen är positiv om det går bra för parten som är i ledning. Marknaden vill ha ett tydligt valresultat så att företag och investerare kan verka i en mer förutsägbar ekonomi.

Nu när Joe Biden är i stor ledning är det alltså troligt att börskurserna kommer att stiga lite om det inträffar händelser som innebär att hans ledning ökar. Det har inte så mycket att göra med att marknaden är mer positiv till demokraterna och Joe Biden utan det beror just på att det är positivt för det flesta företag med ett valresultat som inte kan diskuteras. En splittrad seger är dock inte samma sak som ett osäkert parlamentariskt läge. Ett mycket jämnt val med misstankar om valfusk är det värsta som kan hända men en demokrat som president för en kongress med republikansk majoritet, eller vice versa, kan faktiskt ge företagen möjlighet att växa i lugn och ro.

Har detta överhuvudtaget någon betydelse för oss i Sverige? Ja, även börskursen här i Sverige påverkas i ganska hög grad av hur aktier värderas i USA, eftersom det är en så stor marknad. Svenska företag har också ett stort utbyte med amerikanska företag och USA är en av våra viktigaste exportmarknader.

Kronkursen påverkas av dollarn

Hur det går i det amerikanska valet har effekt på dollarns värde, det i sin tur påverkar kronkursen. Om du har ett sparande i amerikanska aktier, genom exempelvis en fond med global inriktning, kan valutaförändringar få stor effekt på besparingens värde.

Om Joe Biden väljs till president och om demokraterna samtidigt vinner både senaten och representanthuset finns det en överhängande risk för att det blir rätt stora skattehöjningar i USA. Det kan innebära att börsen sjunker men att det istället köps mer dollar så att dollarn stiger i värde på bekostnad av små valutor, som kronan. En svag kronkurs gynnar svenska exportföretag men innebär att importerade varor och utlandssemestrar blir dyrare för svenskar. Men detta gäller bara till en viss gräns. Om marknaden ser så pass mörkt på den amerikanska ekonomin att de lämnar dollarn till förmån för Europa kan i viss mån kronan, men framförallt euron komma att stiga i värde.

Kronan kan också komma att stärkas om demokraterna vinner lagom mycket ur marknadens perspektiv. Om demokraterna får svårt att genomföra stora skattehöjningar minskar risken för tullavgifter som drabbar svenska företag och det kan vara bra för kronkursen. Det är alltså nästan omöjligt att säga hur det amerikanska valet kommer att påverka kronans värde men det är nästan säkert att det kommer att få någon form av effekt!

Covid-19 påverkar världens ekonomier

Hur USA hanterat covid-19 påverkar börskursen och människors känsla av hopp alternativt hopplöshet i mycket hög grad. Om Joe Biden eller Donald Trump skulle ge vallöften om storsatsningar för att handskas med covid-19 skulle vi få se positiv effekt på världens börser. USA har helt enkelt så stora ekonomiska resurser att deras satsningar gör skillnad för oss alla.

Tullarna är avgörande för svenska exportföretag

2016, när Donald Trump vann föregående val, trodde många att det skulle drabba företag med stor export till USA. Detta i och med att Donald Trump talat om att minska handelsunderskottet. Så blev det dock inte utan exporten har ökat under hans mandatperiod.

Hotet om att införa tullar är något som Donald Trump talar om hela tiden, bland annat eftersom han vill få hem produktionen som flyttat utomlands och skapa fler arbetstillfällen. Det kan drabba svenska företag. Även Joe Biden kan sägas var en anhängare av en protektionistisk politik, men det gäller framförallt i relation till Kina.

Sist men inte minst

Amerikanska miljösatsningar kan gynna svenska företag. Joe Biden har utlovat stora satsningar på hållbar ekonomi, vilket skulle gynna oss svenskar eftersom Sverige har flera företag som är framstående på det området och som därmed skulle komma att gynnas ifall Biden vinner valet.Vare det sig Trump eller Biden som vinner det 59 presidentvalet i USAs historia kommer resultatet att påverka oss här i Sverige. Ifall du planerar ett större uppköp och är orolig över hur marknaden kommer att påverkas, kan du ansöka om 4000 - 30 000kr hos Meddelandelån smidigt och enkelt redan idag, och göra uppköpet innan valresultatet eventuellt höjer på priset eller orsakar förändringar i kronans kurs!

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822