Sparblogg - Spara på naturen och pengar med Meddelandelåns tips
2020-08-18

Återanvänd istället för återvinning

Visste du att i medeltal konsumerar varje svensk 14 kg kläder och textilier varje år? Det är en väldig mängd klädesplagg, och ändå visar en studie som gjordes vid Göteborgs Universitet 2019 att majoriteten av oss skäms för våra klädinköp. Att köpa nytt kan i vissa fall vara nödvändigt, men i många fall går det faktiskt att laga plagg som gått sönder. Om du väljer att lappa dina kläder och skor istället för att genast köpa nytt när de fått någon skavank kommer du snart att märka det här i plånboken. Du kommer kunna spara en ansenlig summa pengar genom att använda dig av din fingerfärdighet och laga dina kläder!

sparblogg laga kläder

Tips på hur du lagar kläder och skor

Vi har samlat ihop 4 enkla tips för att hjälpa dig spara pengar i din vardag! Ta vara på tipsen nedan och återuppliva dina trasiga favoritplagg med en trendig och personlig look!

Laga en dragkedja som gått sönder

Dragkedjor finns både i byxor, jackor, vissa tröjor och i skor. Ibland går de sönder, så att själva löparen hoppar av eller att de helt enkelt inte går att röra. Du behöver inte slänga plagget eller skorna om det här händer utan kan istället laga dragkedjan med hjälp av saker du säkert redan har hemma.

Om problemet är att löparen hoppar av eller inte fäster på tänderna beror det antagligen på att den har blivit för vid. För att lösa det problemet tar du kort och gott en liten tång och trycker ihop den igen så att den sluter tätt kring tänderna. Ibland kan det också hända att tänderna, alltså delarna som ska fästa i varandra, har gått sönder. Det gör att dragkedjan inte fungerar som den ska och inte går att stänga. Om det händer behöver du en synål och lite sytråd som du använder för att sy många stygn på samma ställe så att det bildas en “ny” tand.

Ifall dragkedjan är trög råder du bot på det genom att stryka stearin på kedjorna. Var försiktig så att det inte hamnar något på själva plagget eller skon, utan enbart på dragkedjan. Stearinet hjälper till att smörja tänderna och gör det enklare för löparen att röra sig över dem.

Använd andra textilier för att laga hål på tröjor och skor

Har du fått ett hål på favoritskjortan? Eller kanske har du använt dina tygskor så länge att det blivit ett hål framme på tån? Sådana här saker fixar du genom att välja en annan textilbit som du applicerar över själva hålet. Ett par tygskor blir exempelvis som nya med en spetsbit över tårna, medan den ljusa jeansskjortan kan bli snygg igen med en tygbit i samma nyans.

På skor kan du limma fast tygbiten, och om det behövs går det också att lägga en tygbit i tjockare material under för att få mer stadga. Då är jeanstyg ofta att föredra. På överdelar och underdelar kan du antingen använda textillim, eller också sy fast lappen med tät sicksack-söm på maskin.

Kragar som tappat form eller färg

Det är inte helt ovanligt att kragar på skjortor missfärgas. Om du tycker skjortan ser lite ovårdad ut kan du sy om den till en blus. Klipp bort kragen och klipp sedan till en urringning och skärning som du tycker är snygg. Efter det klipper du till en remsa tyg, antingen i samma färg eller en annan. Remsan ska gå hela vägen runt den nya halsöppningen och ha en centimeters sömsmån. Tygremsan sicksackar du runt kanterna. Sy sedan fast tygbiten när den ligger mot rätsidan av plagget, så att du sedan kan vika över den till avigsidan. Remsan gör att tyget i skjortan inte börjar rispas.

Halsen på din nya blus är inte helt rak utan lite böjd. Därför är det viktigt att du tänker på att klippa tygbiten lite på tvären så att det blir enklare att sy fast den i blusen.

Få tillbaka färgen på kläder och skor

Efter ett antal tvättar tappar kläder färg, det gäller främst svarta plagg men kan också hända med andra. Om du vill återuppliva färgen på svarta jeans eller en svart collegetröja kan du färga plagget för att det ska se fräschare ut. I bland annat järnaffärer och större butiker finns det textilfärg som du antingen kan använda för att färga i maskin eller färga för hand. Färgar du i maskin ska du tänka på att tvätta ur maskinen några gånger efteråt utan att det finns någon tvätt i så att alla färgrester sköljs bort.

Om dina läderskor har tappat sin färg behöver du använda skokräm med färg i. Det finns ofta att köpa i skoaffärer eller hos skomakaren. Beroende på om skorna ska vara matta eller blanka ska de behandlas på olika sätt, och hur du ska göra kan du alltid läsa dig till på färgburken. Vita sulor brukar vara extra knepiga att få rena, så börja med att tvätta dem med en tandborste och vanlig vit tandkräm. Tandkrämen har förmågan att göra även de smutsigaste sulorna rena igen!

Vi finns här för dig!

Genom att utnyttja Meddelandelåns spartips kan du spara betydliga summor och bidra till en bättre framtid! Ibland är det dock inte möjligt att reparera gammalt utan man är tvungen att köpa nytt. Ifall du är i behov av tillskott i kassan för större uppköp finns vi här för dig! Du kan ansöka om 2000 - 30 000kr hos Meddelandelån direkt idag!

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822