Sparblogg - Laga möbler och spara pengar
2020-08-06

sparblogg laga möbler

Spara pengar genom att laga möbler

Möbler och inredning blir efter en tids användning slitna. För många är det lättaste att helt enkelt besöka en butik och köpa nya grejer när det händer, men det är inte det smartaste alternativet varken för plånboken eller för miljön. Har man bara lite tålamod och vet hur man ska göra går det i de allra flesta fall att fixa till möblerna så att de blir som nya igen. Tar man sig tiden att rusta upp och laga sina grejer kan de ofta användas i många år till, vilket självklart gör att man också kan spara pengar. Här kommer du få mängder av nyttiga, enkla och användbara tips på hur du kan reparera dina ägodelar istället för att köpa nya! Om du vill ha mera tips på hur du kan spara pengar i vardagen kan du bekanta dig med till exempel vår artikel som handlar om att sänka mobilkostnader.

Ta hand om utemöblerna på balkongen

Balkongmöbler får stå emot både sol, regn och vind. Från att en gång ha varit fina och trevliga kanske de numera ser slitna och nedgångna ut. Beroende på vilket material dina utemöbler är gjorda av och vad det är som behöver lagas finns det ett antal olika alternativ.

Reparera utemöbler i trä

Har du balkongmöbler i trä och materialet har börjat flisa, eller om du fått fula fläckar på ytorna kan du åtgärda det här på några enkla sätt. Börja med att rengöra möblerna med ett milt rengöringsmedel, ofta fungerar det bra med grönsåpa. När träet har torkat använder du ett fint sandpapper för att slipa bort alla eventuella flisor och skavanker. När ytorna är jämna igen kan du stryka på ett lager med träolja i den nyans du önskar. Oljan kommer både vårda och skydda materialet samtidigt som den ger möblerna en fin färg.

Om utemöblerna blivit ostadiga behöver du istället ta reda på vad som orsakat det. Ofta kan det handla om att någon skruv har släppt och inte sitter fast så hårt som den borde. Efter ett par års användning kan det också vara en bra idé att byta ut de skruvar som finns mot nya.

Tvätta bort mögel och alger

Eftersom balkongmöbler står utomhus där det ibland är fuktigt kan det hända att de med tiden kommer utsättas för mögelangrepp. Du behöver dock inte kasta dina balkongmöbler om du upptäcker mögel.

Blanda ihop en blandning med en deciliter ättika, fyra deciliter vatten och tillsätt fem droppar diskmedel i en sprayflaska. Spraya vätskan på möblerna och torka av dem. Ättikan rengör möblerna och tar bort möglet samt döda sporerna. Blandningen med ättika och vatten går även att använda om du har trätrall på balkongen som blivit smutsig eller ser sliten ut. Att rengöra med ättika är ett enkelt och miljövänligt städknep. Ättikan neutraliserar dessutom lukt, så om dina möbler har börjat dofta unket kan ättikan råda bot på det.

Skaffa ett bra lim för att rädda dina möbler

Möbler är till för att användas. Att de efter en tid blir slitna och går sönder är därför inte så konstigt. Alla hushåll borde därför ha ett bra lim i skåpet. Du kan limma det mesta som går sönder förutsatt att du har ett lim som är anpassat efter materialet. Har ryggstödet lossnat på pinnstolarna i köket? Applicera trälim och tryck tillbaka ryggstödet. När limmet har härdat kommer stolen vara stabil och gå att använda igen.

Om du har stolar som känns rangliga kan du även då limma dem för att förlänga deras livslängd. Börja med att försiktigt slå isär de olika delarna med en hammare. Applicera därefter trälim på alla tappar och pluggar och för ihop delarna igen. När du har limmat behöver du använda skruvtvingar eller spännband för att stolen ska hålla rätt form under tiden limmet torkar.

Ta bort ringar och fläckar på möbler

Om du har möbler i trä och inte använder underlägg under glas och koppar kan det uppstå vattenfläckar på borden. Vattenringar gör att ytan ser fulare ut och går inte att torka bort med en vanlig trasa. Det du istället kan göra är att applicera ett hushållspapper på ytan och stryka över fläcken med ett strykjärn. Värmen från strykjärnet kommer få vätskan i träet att avdunsta och vips är ringen borta. Tänk på att inte ha strykjärnet inställt på tre prickar, eftersom det i sin tur kan leda till att du får värmefläckar. Börja på en prick och gå upp till två prickar om fläcken inte gått bort.

En riktig hemmafixare kan spara pengar

Det är klokt att försöka utgå från att allt som går sönder i hemmet kan lagas. Anammar du det tankesättet kommer du på sikt spara stora summor pengar, och dessutom bli lite mer händig. Satsa på att skaffa verktyg och tillbehör som kan behövas när dina saker går sönder, istället för att åka till en affär och köpa nytt. Att reparera sina saker är inte bara ekonomiskt, utan kan också bli väldigt roligt

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822