Ekonomiskt stöd vid tillfällig pengabrist
2020-07-08

Pengar till riskgrupper från staten till hösten

Coronaviruset har spridit sig som en löpeld över världen. Det är inte bara själva viruset som ställer till problem, i dess spår följer nämligen ekonomiskt kaos. Inom många branscher, både inom den kommunala samt offentliga sektorn, behöver människor få ekonomiskt stöd för att verksamheterna ska kunna gå runt. Det finns dock en grupp som hamnat i kläm mellan arbetsgivare och staten, nämligen de som tillhör en riskgrupp.

händer pengar riskgrupp tillfallig-pengabrist

Vilka räknas till en riskgrupp?

För att räknas till en riskgrupp måste personen ingå i någon av de listade riskgrupperna hos Folkhälsomyndigheten. De kan sedan söka ersättning via staten, men enbart om sjukdomen är dokumenterad via läkarintyg. Det kan exempelvis handla om diabetes eller någon lungsjukdom som KOL. Många personer som ingår i dessa riskgrupper har inte kunnat gå till sina arbeten sedan pandemin slog till med full kraft i februari. Det innebär att de har varit hemma i månader utan en krona i ersättning.

Som tur är har de flesta människor en sparad buffert. Det innebär att många klarar sig en eller två månader utan inkomst. Det går trots allt att spara in på ett flertal utgifter och enbart betala det nödvändigaste som mat, försäkringar och hyra. Tyvärr så finns det ingen som kan säga när pandemin är över och många av dem som ingår i en riskgrupp överlever nu på SMS-lån eftersom ersättningen från staten kommer att dröja.

SMS-lån för att överleva

Handen på hjärtat, hur många månader, veckor eller dagar skulle du klara dig utan att få en krona i inkomst? Räddningen under sommarmånaderna för många har blivit att ta ett SMS-lån för att kunna betala sina räkningar och för att kunna ha mat på bordet. Tänk på att kolla villkoren innan du bestämmer dig för ett lån. Vi erbjuder exempelvis både SMS-lån och annuitetslån till dig som kund. Det som skiljer de två är summan samt återbetalningstiden. Ett annuitetslån har en högre summa, från 11 0000 till 30 000 kronor och kan betalas tillbaka under en till tre år. Det kan underlätta för dig som är osäker på när din ekonomi återgår till det normala igen.

När kommer hjälpen från staten?

Regeringen har fått hård kritik i sitt sena agerande när det gäller riskgrupperna. Det handlar om en grupp människor som riskerar att dö eller bli svårt sjuka om de får viruset. Många har därför levt isolerade i flera månader. Tyvärr kommer det inte gå att få ersättning för alla månader. Försäkringskassan öppnar upp för ansökningar den 24 augusti. Då kommer det att gå att söka retroaktivt men enbart från den första juli. Ersättningen uppgår som högst till 804 kronor per dag och som längst under en tremånadersperiod. Att det enbart är under 90 dagar det går att få ersättning bidrar givetvis till stora privatekonomiska förluster. Det är förluster som kommer påverka många hushålls ekonomi en lång tid framöver.

När pengarna faktiskt finns på kontot är det ingen som kan svara på idag. Det talas om några veckor i handläggningstid, vilket kan bli ännu längre om det är många som söker. Det innebär att de första pengarna kan komma att betalas ut först i mitten av september, men för många kommer det att dröja ännu längre än så. För tillfällig pengabrist kan ett lån vara ett alternativ, om du vet när du har möjlighet att betala det tillbaka.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822