Restriktionerna lättar i Europa
2020-06-09

Restriktionerna lättar i Europa - Vad är konsekvenserna för Sverige?

Stora delar av Europa har befunnit sig i ett tillstånd av lockdown i flera månader. Turistorter har varit helt stängda och det naturliga flödet av affärsresenärer har stannat av. Det är en av anledningarna till att vi, ganska bryskt, glidit in i en lågkonjunktur. Inom vissa branscher har de ekonomiska konsekvenserna snabbt blivit allvarliga. Men vad händer nu, om allt börjar återgå till det normala? Folkhälsomyndigheten har just mildrat flera av sina rekommendationer, lagom till sommaren.

Restriktioner lättar i europa konsekvenser sverige

Turistorter öppnar upp, men inte alltid för svenskar

Huruvida turister har möjlighet att röra sig fritt på ett resmål är naturligtvis av otroligt stor vikt för alla näringar där. Restriktionerna har slagit hårt men om de nu börjar återgå till det normala handlar det i de flesta fall om hanterbara förluster. Arbetstillfällen kommer att komma tillbaka och många orter runt om i Europa får så att säga tillbaka sin ekonomiska ryggrad. Även i Sverige får detta betydelse på till exempel Gotland, Öland och Västkusten. Även om staten går in och stödjer drabbade branscher så tål inga företag att kundunderlaget försvinner i flera månader. Det faktum att vi kan börja resa igen hindrar alltså att den ekonomiska krisen fördjupas ännu mer.

När det gäller populära turistorter i andra länder är det viktigt att notera att olika restriktioner kan gälla beroende på vilket land du kommer från. I Sverige har Covid-19 haft en större spridning än i många andra länder. Vi med svenskt pass får i vissa fall ännu inte resa in i länder där till exempel våra nordiska grannar är välkomna.

Butiks- och restaurangnäringen återhämtar sig

För ett stort antal butiker och restauranger har de senaste månaderna handlat om en ren kamp för överlevnad. I Sverige har vi haft större möjligheter än i andra länder att genomföra butiksköp och vi har till och med kunnat gå ut och äta, så länge restaurangen följt vissa föreskrifter. Omsättningen inom butik och restaurang har dock minskat drastiskt. I och med att restriktionerna lättar undviker vi ytterligare “butiksdöd”. Något som i förlängningen hade kunnat drabba alla svenska hushåll indirekt. Minskad konsumtion innebär fallande börskurser och ökad risk för boprisfall och arbetslöshet.

För många kommer utgifterna att öka på grund av lättnader

Många kommer att vilja spendera mer pengar än under tiden då vi praktiserat social distansering. Vi är många som kunnat leva billigare än vanligt i och med att vi inte haft samma möjligheter att till exempel ta en fika, gå på bio eller besöka en galleria. Även om det i teorin varit tillåtet är vi många som låtit bli. Nu kommer vi steg för steg att kunna återgå till våra normala konsumtionsmönster. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är detta mycket viktigt. Även om det kanske varit fördelaktigt för dig som privatperson att få perspektiv på vad du egentligen lägger pengar på. Kanske har du till och med kunnat lägga undan lite under de här månaderna?

Krisen är inte över

Den metod som många länder räknar med att behöva använda för att bekämpa Covid-19 har kallats för “The hammer and the dance”. Alltså hammaren och dansen. Det innebär att man räknar med att behöva växla mellan perioder av lockdown och restriktioner som stryps och slås på utifrån hur smittspridningen, just för tillfället, påverkar kapaciteten på landets sjukhus. I Sverige har vi valt en lite annorlunda strategi, man kanske kan säga att vi skippat hammaren och bara dansat. Men det är ändå så att vi får räkna med att behöva återgå till strängare social distansering och att exempelvis skolorna kan komma att öppna och stänga några gånger innan det här är över.

Positiva nyheter gynnar ekonomin

Ekonomin kommer förmodligen inte att återgå till det normala förrän vi uppnått flockimmunitet, har ett vaccin eller en form av behandling som är mycket mer effektiv än de som används idag. Ytterligare ett tänkbart scenario är att viruset muterar till en variant som inte är lika farlig. Alla tecken på att till exempel ett vaccin är på gång återspeglas på börskurserna. Marknaden reagerar positivt och snabbt på allt som indikerar att vi är på väg att besegra viruset. Även privatpersoner kan göra bra affärer genom att följa med i nyhetsflödet och ha pengar redo att investera.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822