Investera smart i lågkonjunktur
2020-05-04

Så gör du bra affärer i en lågkonjunktur

Vi har gått in i en lågkonjunktur och det är svårt att sia om hur långvarig den kommer att vara. De flesta är medvetna om att det kan vara läge att skydda sina tillgångar, så att de inte förlorar för mycket i värde. Men en lågkonjunktur är faktiskt också ett utmärkt tillfälle för den som vill få pengarna att växa. Många investerare har sett fram emot den turbulens och de nedgångar vi ser på börserna just nu. Det är ju nu det går att hitta aktier och andra värdepapper till fyndpris. Grundreceptet på framgång är att man ska köpa under en lågkonjunktur och sälja när det är högkonjunktur.

Meddelandelån aktier investera ekonomi lågkonjunktur

Vilken branch tror du på?

En bransch som spås gå bra den närmsta tiden är läkemedelsindustrin. Om du håller med om det kan det vara en bra idé att investera i enskilda läkemedelsföretag eller i fonder med den inriktningen. Ett företag som får fram ett vaccin eller ett botemedel mot en allvarlig sjukdom kan komma att stiga mycket snabbt och kraftigt i värde. Företag som sysslar med innovativ äldrevård, alternativa proteinkällor och IT-säkerhet spås också en god framtid på lite längre sikt.

Att lyckas med investeringar handlar om att förutse framtiden

Just nu är det världspolitiska skeendet ganska dramatiskt. Det är inte bara börskurserna som kan förändras från dag till dag utan även värdet på valutor och råvaror. Om du tror att det kommer att vara fortsatt turbulent är det en bra idé att investera i dollar eller euro. Stora valutor går i regel bättre än små i kristider. Om du följer med i vilken valutapolitik olika länder driver kan du köpa och sälja utifrån hur centralbankerna agerar. En räntehöjning brukar innebära att en valuta stiger i värde.

Om du däremot tror på total ekonomisk kollaps kan det vara intressant att överväga investeringar i guld eller en kryptovaluta. Bitcoin är inte lika hett idag som det var tidigare. Om ekonomins vindar blåser på ett visst sätt kan allt fler tänkas välja att köpa bitcoin. Att investera i bitcoin i början av en uppgång kan bli otroligt lönsamt.

Sitt inte still i båten

Ett råd som brukar ges till svenska sparare är att inte tappa fattningen och sälja allt för att börserna går ner. Det är inte ett dåligt råd till personer som sparar långsiktigt och inte behöver pengar innan kurserna vänt uppåt igen. För historien visar ju att de förr eller senare kommer att göra det.

Om du vill tjäna pengar på lyckade investeringar under en lågkonjunktur ska du dock inte ha en avvaktande eller defensiv attityd. Att investera framgångsrikt handlar mycket om att vara insatt och att agera lite snabbare än de flesta. Ser du en nyhet om att ett krispaket kommer att lanseras i ett land är det troligt att börsen kommer att stiga. Om det kommer in rapporter om fördjupad ekonomisk kris kommer kurserna att sjunka. Ju mer kurserna går upp och ner desto mer pengar finns det att tjäna för den som köper och säljer aktier aktivt.

Du behöver inte vara en "daytrader" som följer aktiekurserna konstant utan det räcker långt att pricka in en eller ett par svackor då du köper aktier och sedan sälja på rekylen som det heter. Efter en plötsligt nedgång följer nästan alltid en mindre uppgång det vill säga en "rekyl". Du behöver inte ha koll på enskilda företag och deras aktier för att lyckas med detta utan det är viktigare att vara medveten om hur generalindex brukar beter sig så att du kan köpa och sälja i rätt tid. Att göra bra aktieaffärer handlar helt enkelt om timing.

Skaffa dig rörelsefrihet

Vad krävs för att man ska kunna handla med aktier snabbt? Inte så mycket faktiskt. Många banker har särskilda konton och banktjänster för dig som är intresserad av detta. Sen gäller det såklart att du har pengar disponibelt så att allt inte är uppbundet i värdepapper som du inte kan omsätta på en gång. Det är viktigt att antingen ha pengar på ett bankkonto eller sparkonto som buffert för oväntade utgifter.

Investera bara det du har råd att förlora

Man skulle kunna tycka att det inte borde behöva sägas egentligen, men det är faktiskt viktigt att poängtera att det är olämpligt att satsa pengar som inte får förloras. Det gäller särskilt i en lågkonjunktur med osäkra framtidsutsikter. Pengar du har sparade kan du däremot göra vad du vill med så länge du inte måste ha dem i framtiden. Att ta risker med sitt sparkapital kan vara motiverat eftersom hög risk, när vi talar om investeringar, brukar innebära möjlighet till högre förtjänster.

För många är det dock en bättre strategi att investera med låg risk och till exempel ha pengar på ett högräntekonto på banken. Det är dock inte den bästa idén när ränteläget är som idag. Inflationen är generellt högre än räntan på ett sparkonto och det innebär att du faktiskt förlorar pengar i långa loppet. Å andra sidan är de låga räntenivåerna ett gynnsamt läge just nu för dig som vill låna pengar.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822