Investeringar vid lågkonjunktur
2020-03-23

skydda dina pengar vid lågkonjunktur

Så skyddar du dina pengar vid lågkonjunktur

Länge var det som om coronaviruset passerade obemärkt förbi, avseende påverkan på världens börser. Sen följde några dagar då kursen gick upp och ner innan vi fick ett stadigt fall och bara mindre rekyler uppåt. Det är i dagsläget en rätt så dramatisk nedgång vi talar om medan världen nervöst följer den pandemi vi är inne i. Men det är inte försent att se över sina tillgångar och här ska vi ge några tips på hur du kan gå tillväga.

I ett längre perspektiv spelar börsras ingen roll

Du må ha förlorat pengar men du har fortfarande lika många aktier eller fondandelar som förut, om du inte sålt eller köpt aktier. Värdet är inte konstant och mycket tyder på att kurserna kommer att stiga igen och att vi kommer att få en ny högkonjunktur så småningom. Ett bra sätt att skydda sina tillgångar kan faktiskt vara att inte agera. Eller att sitta still i båten som experterna brukar säga. Pengar du måste ha tillgång till snabbt ska du dock inte ha bundna i tillgångar som riskerar att tappa ännu mer i värde.

Följ med i nyhetsflödet och passa på under nästa uppgång

Alla vill undvika att börsen fortsätter att falla. Riksbanken, Federal Reserve och andra banker underställda regeringar världen över har stora resurser som de kan använda till att påverka börskurserna. Det har redan satts in omfattande stödpaket och kort efter att de presenterats brukar kurserna vända starkt uppåt. Häng med i nyhetsflödet och se om du kan pricka in en uppgång så att du kan sälja tillgångar med hög risk när de ökat lite i värde och byta mot en investerings- eller sparform med låg risk. Det är den rätta strategin om du tror att vi är inne i en lågkonjunktur som inte kommer att gå över snabbt. Du ska dock helst inte ha pengar på banken under en lågkonjunktur. Negativ ränta i kombination med inflation kan innebära att pengarna tappar i värde ganska snabbt. Räntefonder är traditionellt sett ett bra exempel på en sparform med låg risk och viss avkastning.

Amortera på dina bolån

Om du har pengar att investera och vill vara säker på att de inte tappar i värde kan det vara en bra idé att betala av på eventuella bolån. Då kan du låna mer om ett behov skulle uppstå längre fram eller få en större vinst vid en eventuell försäljning. I värsta fall tappar bostaden i värde under en lågkonjunktur men det spelar ingen roll om du tänkt bo kvar i den. Att amortera innebär att du sänker dina ränteutgifter samtidigt som du skyddar dig mot framtida ränteuppgångar.

Vissa branscher påverkas mer än andra

Även om vi tror att index kommer att stiga ordentligt igen när “coronakrisen” är över så kommer vissa branscher ta längre tid på sig för att återhämta sig. Även när de flesta av oss uppnått immunitet eller när det finns pålitliga läkemedel kommer många att se annorlunda på resor eftersom det innebär att vi utsätts för smittor. Att turista som resenär på kryssningsfartyg kommer alltid att vara behäftat med smittorisker. Det har många blivit medvetna om nu. Kanske kommer evenemangsbranschen också att te sig mindre lockande för investerare de närmsta åren.

Ett sätt att vårda sina tillgångar är alltså att undvika branscher som kan förväntas gå svagt under en längre tid. Å andra sidan finns det just nu mycket som talar för att andra branscher gynnas av den situation vi befinner oss i. Läkemedelsindustrin är kanske det främsta exemplet. Kan du byta tillgångar du har i branscher som förväntas gå svagt och investera i något med bättre framtidsutsikter?

En lågkonjunktur är strålande tider för alla som kan en del om värdepapper och har känsla för när det är dags att investera. Att investera med lånade pengar är dock vanskligt om du inte är väldigt kunnig. Däremot ska man inte vara rädd för att ansöka om ett lån online till andra ändamål, så länge man är säker på att kunna betala tillbaka.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822