4 tips till en miljövänlig jul
2019-12-04

I denna artikel vill vi ge dig fyra tips på hur du firar jul mer ekologiskt! Läs mer här nedan.

meddelandelån jultips miljövänligt

Meddelandelåns fyra ekologiska jultips

Har du funderat på vad du kunde göra för att föra julfirandet mer miljövänligt? Det har vi på Meddelandelån också! Här nedan ger vi dig fyra enkla tips på hur du kommer igång – miljön tackar dig!

1. Ge upplevelser i julklapp

Vad sägs om att hoppa över att köpa julklappar bara för köpandets skull? Ge bort upplevelser istället! En av de mest uppskattade presenterna det går att få är kvalitetstid tillsammans. Vi ger dig ett exempel: har personen du vill ge en julklapp till, kanske funderat på en ny hobby men aldrig tagit tag i saken? Ge bort ett presentkort till hobbyn i fråga och gå tillsammans!

Här hittar du några fler tips på personliga julgåvor som både vännerna och miljön tackar dig för!

2. Dekorera med prylar du redan har

Fundera två gånger innan du köper nya dekorationer inför årets julfirande. Behöver du verkligen de där nya julljusen? Du sparar både pengar och miljön ifall du använder dig av det du redan har!

Ifall det känns som att du inte har tillräckligt med dekorationer hemma från tidigare år, är en god idé att shoppa juldekorationer second hand eller eventuellt köra byteshandel med en vän. Det som vännen är trött på kanske du ser som en skatt, och vice versa.

3. Ät grönt denna jul

Satsa på det gröna denna jul! Vad sägs om att byta ut kötträtter mot grönsaker istället? Att byta ut vissa traditionella julrätter mot mer gröna versioner kan kännas svårt till en början, men du kommer bli överraskad över hur mycket goda varianter av vegetariska och veganska julrätter det faktiskt finns!

Vi rekommenderar att experimentera och smaka olika rätter redan innan jul, och sedan välja favoriterna till att serveras vid julbordet. Här hittar du exempel på gröna julrätter.

4. Sist men inte minst – sortera!

Se till att också avsluta julfirandet på ett sätt som miljön tackar dig för! Efter julhelgen lämnar vi ofta kvar med en hel del prylar och skräp som vi inte vet vad vi ska göra med.

Vi ger dig några exempel. Lämna in julgranen till närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. Omslagspappret ska till behållaren för pappersförpackningar – kom ihåg att ta bort alla snören från omslagspappret innan du lägger bort pappret! Julbelysning kan du (ifall de inte är hela och kan användas igen nästa år) lägga i elavfallsinsamlingen vid närmaste återvinningscentral.

Källa: Naturskyddsföreningen.

Fira jul miljövänligt med våra tips!

Det kan kännas som ett stort steg att ta, att bryta (även mindre) traditioner under julhelgen och tänka om. Det viktigaste då det kommer till att fira jul mer miljövänligt, är att starta någonstans! Vare sig det handlar om att byta ut de traditionella julklapparna till upplevelser och kvalitetstid tillsammans, om att dekorera med sådant du redan har hemma, om att byta ut en del av köttet på julbordet till något grönt eller om att sortera noggrannt efter festligheterna, så är allt detta ett steg i rätt riktning.

Känns julen ännu alltför långt borta? Här hittar du tre förmånliga tips till vad du kan hitta på medan du väntar!

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts öppettider 08:30 - 17:00
09:00 - 16:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822