Nytt år, nytt ekonomiskt jag
2019-01-02

Vi på Meddelandelån önskar dig ett riktigt gott nytt år 2019! Denna tid på året är en perfekt tid för att fundera på vad som gått bra och vad vi kunde förbättra inför år 2019. Har du ekonomiska mål du vill uppnå, men inte lyckades med under 2018? Vi hjälper dig, läs tipsen här!

“tips

Våra tips till en mer ekonomisk vardag

I denna artikel hjälper vi dig på traven i formandet av en sundare personlig ekonomi. Vi har satt upp en checklista på fem punkter att följa för att förbättra din personliga ekonomi.


1. Gör upp en plan för sparande

Finns det något större du vill spara ihop pengar till under 2019, till exempel en resa, en ny cykel eller avgifter för att påbörja en ny sport? Gör en plan för sparande. Lägg undan en liten summa pengar varje månad, eller varför inte varje vecka. Även om det handlar om små enskilda summor du lägger undan är skillnaden stor i slutändan.

Samtidigt lönar det sig att i förväg planera ungefär hur mycket pengar du vill använda på olika kategorier. Skriv ner dessa på papper eller till exempel Excel på datorn. En plan för sparande är lättare att hålla ifall du fysiskt ser den framför dig.

2. Följ med dina kontoutdrag

Följ aktivt med vad du lägger dina pengar på - på detta sätt märker du var flaskhalsarna ligger. Ofta handlar det om många små, “osynliga” inköp som tillsammans bidrar till en större summa. Ett lätt sätt att följa med detta är att titta på de gamla kontoutdragen du hittar i din nätbank. Att följa med kontoutdrag är speciellt bra ifall du främst använder dig av kortbetalning istället för kontanter. Kategorisera alla inköpen enligt produktkategorier (mat, transport, fritidsaktiviteter o.s.v.) och fundera på ifall de respektive sammanlagda beloppen motsvarar dina förväntningar.

Genom att följa med dina kontoutdrag en lista ser du exakt vad du har använt dina pengar på de gångna månaderna. På en lista är det lättare att se vad som behöver förändras och vilka inköp som varit mer onödiga än andra. Detta underlättar planeringen inför kommande månader, och är ett stort steg i riktningen mot ett nytt, ekonomiskt jag!

3. Undvik spontaninköp

Även om det ofta i stunden känns som att spontana inköp är nödvändiga, lönar det sig för det mesta att fundera om. Det tåls alltså att upprepas: undvik spontaninköp! En bra idé när det kommer till exempel till klädesplagg är att vänta en vecka med att göra köpbeslutet. Ställ dig själv följande frågor: har jag redan något liknande plagg hemma? Finns det något annat bättre som jag borde lägga dessa pengar på? Detta underlättar ofta valprocessen, och samtidigt är chansen större att du undviker onödiga inköp och sparar pengar i vardagen.

Spontana inköp kan förstås också orsaka problem i till exempel mataffären. Det händer lätt att summan vid kassan i slutändan blir mycket större än väntat. Gör därför upp en lista på vad du behöver i matväg inför den kommande veckan och håll dig till denna lista. Ifall produkten inte fanns på listan, är den troligen inte nödvändig.

4. Jämför priser

Viktigt att minnas är att det ofta finns prisskillnader också på precis samma produkter, beroende på märken och var du köper dem. Då det kommer till matvaror lönar det sig att fundera ut vilken affär som erbjuder de billigaste produkterna. Till exempel är Lidl och andra större matvaruaffärer i allmänhet billigare än de små närköpen.

Ifall du planerar handla dyrare produkter kan det löna sig att göra prisjämförelser på nätet. Det finns många hemsidor som erbjuder dessa sorts jämförelser, Prisjakt är ett exempel på en sådan hemsida. Även om detta kan kännas småpetigt, och prisskillnaderna inte verkar så stora på de enskilda produkterna, blir den sammanlagda summan du sparar ofta stor i slutändan.

5. Handla second hand

Vårt sista, men definitivt inte minsta tips är att handla second hand! Förvånansvärt mycket går att hitta second hand i precis lika bra skick som ifall du köper nya produkter i affären. Till exempel följande produktkategorier kan det löna sig att leta efter second istället för att direkt gå till affären: kläder, möbler, kärl, sportutrustning och böcker. Ja, listan kan göras lång!

När du handlar second hand sparar du pengar, men samtidigt förlängs också livscirkeln för de produkter du köper. Med tanke på den enorma konsumtionsmängden i dagens samhälle gör du vår planet en tjänst genom att inte köpa nytt varje gång. Du blir inte bara ett mer ekonomiskt jag, utan samtidigt ett mer ekologiskt jag.


Sammanfattning

I denna artikel har vi gett dig fem tips på hur du blir inför det nya året blir ett bättre ekonomiskt jag! För att spara pengar och uppfylla dina ekonomiska mål, rekommenderar vi att du tänker på följande: lägg upp en plan för sparande, följ med dina kontoutdrag i nätbanken, undvik spontana inköp, jämför priser på produkter och sist men inte minst, handla second hand i så stor utsträckning som möjligt. Det är viktigt att inse att också små förändringar gör stor skillnad.

Med dessa fem tips önskar vi dig lycka till inför det nya året 2019!

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts öppettider 08:30 - 17:00
09:00 - 16:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822