Blogginlägg - Skillnader mellan kreditkonto och snabblån
2016-03-09

Är du i behov av en mindre summa pengar? Med våra finansiella tjänster har du möjlighet att snabbt lösa problemet. En vanlig fråga är vad det är för skillnad på smslån och kreditkonto. Att ansöka om kreditkonto istället för smslån ger mer valfrihet att själv bestämma hur mycket som ska lånas. Trots allt är man ibland osäker på hur mycket pengar som behövs och det är en klar nackdel att antingen låna för mycket pengar eller för lite pengar.

Nedan förklaras smslån och kreditkonto, samt vad som skiljer dem åt. Då kan du se vilken tjänst som är lämpligast för just ditt behov.

Meddelandelån blogginlägg kreditkonto smslån snabblån
Bildtext: Visste du att vi har öppnat ett kreditkonto? Se mer info på: FlexLimit.se.

Smslån

Smslån har länge varit valet för den som snabbt vill låna en mindre summa pengar. Andra vanliga namn på lånetypen är mikrolån och snabblån. Ingen säkerhet behövs, vilket betyder att inget behöver lämnas i pant för lånet. Typiska lånebelopp kan vara allt från ett par hundralappar upp till ett par tusenlappar, men det är ovanligt att större belopp erbjuds. Ett annat kännetecken är den korta löptiden. Allra vanligast är att ett smslån har en löptid på 30 dagar, men spannet 30 dagar till 90 dagar brukar förekomma för smslån. Låntagaren betalar sedan tillbaka hela beloppet.

Vi menar att enkelhet och en snabb utbetalning är två mycket viktiga faktorer. Ingen vill ha ett krångligt smslån, eftersom själva tanken med lånetypen är en nästan omedelbar insättning på låntagarens konto. När vi säkerställt identiteten på låntagaren blir processen för låneansökan ännu enklare.

Lån för tillfälligt behov

Varje gång en kund ansöker om smslån gäller det som långivare att ta sitt ansvar. Ansvarsfull kreditgivning handlar om att inte låna ut till personer som inte klarar av att återbetala. Genom omsorgsfull kreditprövning sköter vi kontrollen av våra kunder för att se till att de inte tar på sig en ekonomisk börda de inte klarar av. Tyvärr har en del aktörer inom smslån inte varit seriösa med sin kreditgivning. Till exempel tycker vi att det är oansvarigt att bevilja smslån till personer som nyligen varit i ekonomiska problem enligt kreditprövningen. För oss som långivare handlar det inte bara om att skydda sig mot kreditförluster, utan det handlar också om att skydda privatpersoner från att sätta sig i en skuldfälla. Smslån är tänkta för tillfälliga behov. Om behovet istället är återkommande finns det andra tjänster som lämpar sig bättre.

Kreditkonto - alternativ till smslån

Kortfattat är det ett konto med en viss kreditgräns. Om du gör en ansökan hos oss och beviljas ett kreditkonto med en kredit på 15 000 kr kan du föra över maximalt 15 000 kr till kontot, men ingenting säger att du behöver utnyttja krediten maximalt eller föra över allt på samma gång. Den huvudsakliga fördelen med vår tjänst för kreditkonto är att det fungerar som ett kreditkort, fast utan kort och kortavgift.

Frihet och ansvar

Det är ett konto där du själv ansvarar för att föra över valfritt belopp till ditt bankkonto närhelst du önskar. Behöver du inte låna någonting alls en månad utnyttjar du ingen kredit på kreditkontot. För du över 2000 kr från kreditkontot i början av månaden och kommer på att du behöver ytterligare 3000 kr är det bara att göra en ny överföring senare. Då har du utnyttjat totalt 5000 kr i kredit, men märk väl att du inte behövt lämna någon ny låneansökan till oss. När du väl beviljats kreditkonto är det fritt fram att själv välja när och hur ofta du överför pengar.

Återbetalningen är mer flexibel än för smslån. Återbetalningen kan vara upp till ett helt år eller med andra ord 12 månader. Jämför det med ett smslån som ofta ligger på mellan 30 och 90 dagar och allra vanligast är 30 dagar. Fördelen med en lång återbetalningstid är att månadskostnaden kan hållas låg. Den minst möjliga återbetalningen per månad blir såpass låg att det inte ska vara några problem att klara av den. När hela lånebeloppet måste betalas tillbaka efter en enda månad blir det tuffare.

När är smslån bäst och när är kreditkonto bäst?

Vi menar att smslån handlar uteslutande om ett tillfälligt behov. Låt oss säga en period på 6 månader. Om du enbart en eller högst några gånger behövt låna pengar är det möjligt att smslån är ett bra alternativ. Det är kort återbetalningstid på 30-90 dagar, men en fördel med smslån är att man faktiskt är tvingad att ganska snabbt betala tillbaka, vilket håller nere räntekostnaden. Om det däremot uppstått behov väldigt många gånger under kort tid är smslån inget bra alternativ. Dels blir det många låneansökningar och dels blir det ofta dyrt.

Kreditkonto är perfekt om man vill ha mer flexibilitet. Efter att ett kreditkonto med en viss kreditgräns beviljats är det du som låntagare som hanterar det. Du kan utnyttja lite kredit och märker du att det inte räcker utnyttjar du mer senare. Ibland utnyttjar du ingen alls en månad och då kan kreditkontot fungera som en reserv som alltid finns där vid ett krisläge. Nackdelen med kreditkonto är att precis som kreditkort handlar det om eget ansvar. Utnyttjar du direkt kredit upp till kreditgränsen och sedan betalar tillbaka krediten långsamt kommer räntekostnaden bli stor. Om du på förhand vet att du saknar disciplin måste du iaktta viss försiktighet. Kreditkonton har nästan bara fördelar om de hanteras rätt, men vi uppmanar alla våra kunder att tänka till. Som med alla typer av kredittjänster gäller det att fundera om man verkligen behöver låna.

Rätt val beror på ditt lånebehov

Att få ett litet smslån på låt oss säga 1000 kr beviljat är enklare än att få ett kreditkonto med en kreditgräns på 15 000 kr beviljat. Det säger sig själv och beror på att vi som kreditgivare måste fundera över vår egen kreditrisk vid utlåning. För den som har ordnad ekonomi är det generellt sätt inga problem. Om du är osäker kring ditt lånebehov och vill ha mer egen valfrihet är kreditkonto sannolikt en bättre lösning än smslån.

Har du frågor?


Du når oss som vanligt via telefon på 08 45 55 100 och via e-post på kundtjanst@meddelandelan.se.

Med vänlig hälsning,

Anna Meddelandelån

Anna
--
Meddelandelån Kundtjänst


Kontakta vår kundtjänst


Inlägget uppdaterat senast 2019-10-22

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822